Membrii organizațiilor Asociația Culturală Română (ACR), Comunitatea Moldovenilor din Quebec (CMQ), Asociația Scriitorilor de Limbă Română din Quebec (ASLRQ), Cenaclul literar Mihai Eminescu (CE) și Asociația Română din Laval (ARL), sunt profund îndurerați de trecerea în lumea celor drepți a fondatorului și primului președinte al ACR, Dr. Paul Dăncescu și exprimă condoleanțe familiei și întregii comunități române din Montreal.

Paul Dăncescu s-a născut la București pe 28 ianuarie 1927, într-o familie de oameni culți care l-au educat în cele mai frumoase tradiții de cunoaștere și respect pentru istoria, știința, muzica, arta și limba română. A absolvit Facultatea de Medicină din București în 1959 cu specializare în parazitologie medicală. Devine doctor în științe medicale. În anii 1968-1970 lucrează la Institutul Pasteur din Tunisia. A fost autor de cursuri și manuale publicate în România, Elveția, Canada și a peste 150 de articole în reviste de specialitate din Franța, Tunisia, Elveția, Marea Britanie, Canada, Maroc și România. În 1983 s-a stabilit în Canada.

În 2004 înființează, alături de alți colegi, Asociația Culturală Română care devine în scurt timp cunoscută nu doar la Montreal, ci și peste hotarele Canadei pentru activitățile sale dedicate promovării tradițiilor, științei, culturii și  limbii române în Canada. În 2010 este decorat cu Medalia de Argint a locotenentului-guvernator al Quebecului pentru activitatea sa în beneficiul comunității.

Numele lui Paul Dăncescu va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre și în istoria diasporei române din Canada.

Diana Haiduc, președinte ACR
Ala Mîndîcanu, președinte CMQ
Adrian Erbiceanu, președinte ASLRQ
Leonard I.Voicu, președinte CE
Vania Atudorei, președinte ARL

Membrii comunității care l-au cunoscut și vor să-și ia rămas bun de la Paul Dăncescu o pot face sâmbătă, 26 februarie 2022, între orele 13:00 și 16:00, la Centrul funerar Côte-des-Neiges (4525, chemin de la Côte-des-Neiges, Montreal, H3V 1E7). La ora 16:00 se va ține ceremonia religioasă.

Cei care doresc să vină la centrul funerar în această zi sunt rugați să confirme participarea la numărul de telefon 438-937-3608, restricțiile sanitare impunând un număr limitat de persoane.

CITIȚI ȘI:

Dr. Paul Dăncescu, omagiat de Academia Română
Dr. Paul Dăncescu, omagiat la Clubul de Aur