Duminică, 17 noiembrie, pentru a marca aniversarea a 15 ani de existență a Corului La Muse, asociația culturală La Muse Héritage Musical prezintă Oratoriul bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu, cu participarea unor soliști quebechezi și români, din Montreal și Brașov.

Concertul din 17 noiembrie de la Montreal este precedat de unul la Ottawa. Acest dublu eveniment marchează nu doar o celebrare a Corului La Muse, ci și prezentarea, în premieră nord-americană a Oratoriului bizantin de Crăciun. Paul Constantinescu a compus și Oratoriul bizantin de Paști, cele două piese fiind primele oratorii religioase ortodoxe și două dintre cele mai reprezentative lucrări ale genului.

Pentru un asemenea concert de anvergură, asociația La Muse Héritage Musical (LMHM) aduce în fața publicului interpreți de mare calibru, doi dintre ei fiind invitați de la Opera din Brașov. Este vorba de tenorul Liviu Iftene și de soprana Irina Iftene, care vor evolua alături de tenorul Gilbert Doummar și baritonul Olivier Bergeron, precum și de două nume bine-cunoscute în comunitatea noastră, colaboratoare de lungă durată ale proiectelor La Muse, soprana Felicitas Istoc și soprana Marina Negruță, recent laureată a trofeului comunitar Spicul, pentru calitățile sale artistice deosebite și sprijinul acordat activităţilor culturale și păstrării tradițiilor româneşti în Canada.

Liviu Iftene.

Liviu Iftene are, la rândul său, o îndelungată colaborare cu LMHM. Întâlnirea sa în 2013 cu Ioana German, fondatoarea și președinta acestei asociații, a pus bazele unei strânse colaborări artistice, concretizată în cadrul unor turnee în Europa și concerte în Canada, dintre care amintim reprezentațiile operetei Crai nou de Ciprian Porumbescu la Montreal și Toronto în 2016 și la Montreal și Ottawa în 2022, și concertele Manoliana, âmes de légende din 2014 și 2018, de la Montreal și Ottawa.

Născut în orașul de la poalele Tâmpei la data de 13 mai 1985, Liviu Iftene a absolvit în 2009, ca șef de promoție, Facultatea de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov, unde în prezent este profesor asociat. Și-a continuat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, unde a obținut un master în Muzică în 2011 și apoi un doctorat în 2019.

Din 2008 este solist la Opera din Brașov, abordarea rolurilor dificile din punct de vedere vocal fiind unul dintre atributele sale definitorii ca artist liric. Interpretând cu aceeași plăcere și trăire artistică atât roluri de factură lirică, cât și dramatică, Liviu Iftene a reușit o performanță demnă de invidiat în ce privește bogăția repertoriul său, format din aproximativ 30 de roluri de operă la care se adaugă rolurile de operetă și musical, precum și părțile muzicale din creația vocal-simfonică sau de cameră. Mozart, Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi, Gounod, Puccini sunt doar câțiva dintre compozitorii săi preferați. 

Irina Iftene.

Soția sa, soprana Irina Iftene, s-a născut la Brașov, pe 28 noiembrie 1989. Înzestrată de mic copil cu aptitudini muzicale, Irina a urmat cursurile Liceului de Artă Brașov, studiind vioara timp de zece ani, urmând apoi aprofundarea artei cântului. Studiile și le-a desăvârșit în cadrul Fa-cultății de Muzică din Brașov, iar din 2017 până în prezent este artist liric al Operei Brașov.

Irina Iftene susține roluri solistice și în colaborări muzicale înafara cadrului Operei. Dintre acestea amintim: concerte în Canada organizate de La Muse Heritage Musical, Konzertdirektion Schlote Salzburg, turnee alături de Corul Astra, Concentus, Trio Rhapsodia. De asemenea, ea a colaborat ca solistă în cadrul Turneului Diversitate Culturală 2023 organizat de LMHM în România, care a inclus reprezentații la Sibiu, Blaj, Sighișoara, și Brașov. În vara anului 2025, Irina Iftene va avea o nouă colaborare ca solistă cu asociația LMHM, într-un turneu în Germania.

Gilbert Doummar.

Gilbert Doummar a descoperit arta lirică la 17 ani, moment în care dezvoltă o mare pasiune pentru operă, în special pentru vocile de tenor, însă abia la 35 de ani începe să ia lecții de canto cu soprana bulgară Maria Christova. Pentru a-și îmbina pasiunea pentru muzică cu profesia de medic, în 2006 Gilbert Doummar fondează Corul Pierre-Boucher, printre misiunile căruia se numără strângerea de fonduri pentru Fundația spitalului cu același nume. De atunci, el cântă atât ca solist, cât și ca membru al corului.

De menționat și faptul că în 2009 a făcut un stagiu de perfecționare la Academia Europea din Florența și că urmează în continuare cursuri de canto cu soprana Anne-Claire Raineri. În decembrie 2023, a fost solist principal în Misa Criolla de Ariel Ramirez.

Olivier Bergeron.

Născut la Montreal, Olivier Bergeron a debutat ca solist la vârsta de 16 ani în rolul Fratelui mai mic din Dead Man Walking la Opera din Montreal. După terminarea studiilor la Conservatorul de muzică din Montreal este invitat de către François Le Roux în Programul specializat în melodie franceză al Școlii normale de muzică de la Paris. Se alătură apoi Atelierului liric al Operei Fuoco, interpretând rolurile lui Riff (West Side Story, Bernstein), Il Poeta (Prima la musica e poi le parole, Salieri) și Andrea Coclé (Die stumme Serenade, Korngold).  

Printre colaborările sale se numără proiecte cu Festivalul de operă de la Quebec, Jeunesses Musicales Canada, Festival de Lanaudière, Chapelle Historique du Bon-Pasteur, Wigmore Hall și Salle Cortot.

Pe toți acești minunați soliști îi veți putea audia în cadrul concertului de luna viitoare, alături de orchestra și corul La Muse, sub conducerea dirijoarei Ioana German.

Oratoriul bizantin de Crăciun
Duminică, 17 noiembrie 2024, ora 17:30
Église du Sacré-Coeur-de-Jésus
1471 rue Ontario Est, Montreal (metrou Beaudry)
Bilete: 25$ în prevânzare, 35$ la ușă
Disponibile pe: Eventbrite – Oratorio Byzantin de Noël
Info & rezervări: 450-514-1978