Conceptul de agricultură urbană a câștigat tot mai mult teren în ultimii ani la Montreal. De la grădini comunitare, la acoperișuri verzi, inițiativele de grădinărit urban aduc un plus de spaţiu verde, dar și un plus de securitate alimentară pentru numeroase persoane. Ele reprezintă un mijloc de a combate izolarea în marile orașe, căci oferă un bun prilej pentru socializare şi, nu în ultimul rând, ele oferă un mijloc de a regăsi natura în mijlocul junglei urbane de beton.

În acest context se înscrie și proiectul Incredible Edibles (IE), specific cartierului montrealez Notre-Dame-de-Grâce, care există de cinci ani. Particularitatea sa este că se bazează pe voluntari pentru grădinărit, oferind oricui și tuturora posibilitatea să-și ia, gratuit, o legumă proaspătă și diverse ierburi, din mici grădini urbane amenajate în marginea drumurilor.

Am stat de vorbă cu Irina Grecu, implicată în acest proiect de câțiva ani, pentru a afla mai multe detalii despre Incredible Edibles, despre filozofia din spatele acestei inițiative și felul în care ea este organizată. Pentru mulți dintre dvs. numele Irinei Grecu este poate familiar deja: Irina a fost candidată din partea Projet Montréal la alegerile municipale din noiembrie anul trecut (în districtul Snowdon) și este foarte implicată în comunitatea locală, făcând parte din consiliul director al organismului Transition NDG și militând pentru drepturile bicicliștilor și pietonilor în Montreal.

Simona Pogonat: Irina Grecu, ești implicată în acest proiect de grădinărit urban de trei ani deja. Ce te-a determinat să faci parte din echipa de voluntari Incredible Edibles?
Irina Grecu: Îmi place mult filozofia mișcării globale Transition Towns, care a început în Anglia în 2006, într-un orășel numit Totnes. Incredible Edibles face parte din această mișcare, misiunea lui IE fiind de a cultiva legume în locuri publice, de unde oricine poate să le culeagă. Personal, m-am implicat pentru că am vrut să-mi cunosc vecinii, să fac parte din ceva important, să cresc rădăcini într-o lume nouă, să învăț aptitudini noi și să împart din cele pe care le posed deja.

Ideea e să construim o comunitate rezilientă și sănătoasă, devenind în același timp mai puțin dependenți de resursele naturale limitate. Cu câțiva ani în urmă, am trecut printr-o fază de activism clasic, însă la ora actuală ideea de a crește legume și plante comestibile în locuri publice mă atrage ca fiind unul din cele mai puternice tipuri de activism.

Îmi place enorm și contactul cu oamenii, schimburile de idei. Discutând în jurul acestor grădini cu vecini de cartier veniți din toata lumea, am găsit nenumărate folosințe noi pentru o plantă obișnuită ca de exemplu menta!

Mai e apoi și ideea că dacă fiecare dintre noi am face grădinărit urban câteva ore pe săptămână, siguranța alimentară și accesul la mâncare sănătoasă, organică și locală, ar spori în zona unde trăim. Mă preocupă aceste chestiuni și de aceea am decis să contribui, să fac partea mea.

SP: Unde anume în NDG sunt amplasate aceste mini grădini urbane Incredible Edibles?
IG: Grădinile Incredible Edibles sun amplasate în următoarele locuri: la intersecția Sherbrooke cu Wilson, în fața poștei – trei paturi ridicate; la intersecția Monkland cu Montclair – avem acolo o grădină de ierburi; pe Somerled, în fața magazinului Metro, unde am plantat legume; pe Somerled colț cu Cumberland, la stația de pompieri nr. 46, unde se află o altă grădină de ierburi.

SP: Acest proiect există doar în NDG sau s-a extins și în alte cartiere din Montreal?
IG: Transition există și în Villeray, dar programul lor nu se numește Incredible Edibles ci MangeTrotoir. Filozofia este însă aceeași: cultivarea de legume și plante comestibile pe stradă, pentru toată lumea.

SP: Concret, cum se desfășoară această activitate și care este implicarea ta?
IG: Suntem un grup mic de voluntari, numit Incredible Edibles Core Group, care se întâlnește periodic pentru a lua deciziile importante – unde plantăm, ce plantăm, cum strângem fonduri etc. Eu fac parte din acest grup, împreună cu Kathryn Aitken, Lea Stillinger, Jane Barr, Esther Fukuyama și coordonatoarea non-profitului Eco-Quartier NDG, Nikki Schiebel, unul din partenerii noștri importanți.

Voi vorbi despre grădina de pe strada Somerled, unde sunt cel mai mult implicată. Până anul acesta, pe Somerled foloseam niște ghivece foarte mari de beton împrumutate de le Ville de Montréal. În primăvară, ghivecele au fost scoase deoarece operațiunile de curățare a zăpezii de pe trotuar erau prea dificile. Ne-am întâlnit cu reprezentanții Primăriei, am negociat o nouă înțelegere și acum avem o bucată de pământ în fata stației de pompieri nr. 46, la intersecția cu Cumberland. Acolo avem o grădină de ierburi și verdețuri – mentă, pătrunjel, busuioc, levănțică, mușețel, leuștean și multe altele. E mult mai ușor de întreținut și gestionat decât ghivecele de beton pe care le aveam înainte și, în plus, pompierii sunt foarte mândri să participe la acest proiect. Chiar ne-au ajutat să construim spirala de ierburi și ne ajută la udat!

Eco-Quartier a facilitat negocierea cu un alt partener important, magazinul Metro de pe Somerled, unde anul acesta am construit patru grădini pe paturi ridicate – care sunt de fapt niște cutii enorme din plăci de lemn. Acel „core group” de care am amintit la început a plantat ceea ce se află în aceste cutii în momentul de față: floarea soarelui, roșii, fasole, kale, swiss chard, pătrunjel, gălbenele, coriandru, mentă, mușețel etc.

Avem un grup de voluntari care sunt responsabili cu udatul. Fiecare udă o zi pe săptămână la una din grădini. Pe Somerled am avut nevoie de susținerea magazinul Metro, noi am cumpărat un furtun, ei ne lasă să folosim robinetul lor. Fac parte din acest grup și sunt responsabilă cu udatul marțea. Pentru că sunt membră și în „core group”, în această zi nu numai că ud plantele, dar fac curat, replantez și răspund la întrebările publicului.

Irina Grecu îngrijind grădinile Incredible Edibles de pe Somerled.

Pe Sherbrooke avem trei cutii care au fost construite în 2016 cu aprobarea Primăriei Montrealului și ajutorul comunității. În fiecare primăvară, Incredible Edibles are un atelier de plante urbane în cadrul căruia se și plantează conținut acestor cutii. Anul acesta am ajutat și eu să umplem aceste grădini cu compost și să le plantăm. Se pot găsi aici plante medicinale, legume și salate.

O altă grădină importantă se află pe Monkland/Montclair, de care se ocupă Lea.

SP: Care sunt problemele pe care Incredible Edibles le întâmpină?
IG: Fondurile sunt dificil de găsit, bine-nțeles. Nu beneficiem de nicio susținere guvernamentală sau privată. Strângem singuri 100% din fondurile de care dispunem prin activități ca vânzări de garaj cu lucruri donate de oamenii din cartier.

Irina Grecu la o vânzare de garaj Incredible Edibles, iunie 2018, pe Sherbooke colț cu Wilson. Suma strânsă: 1,400$.

La început, oamenii smulgeau plantele din rădăcini, însă cu ajutorul semnelor mai clare, atelierelor oferite și obișnuinței de a vedea aceste grădini și înțelegerii conceptului din spatele lor, această problemă s-a mai remediat. Ne-ar plăcea să avem mai multe plante, ca să putem replanta mai des grădinile.

Ne-ar plăcea, de asemenea, să avem voluntari mai mulți. E mult de muncă și lucrurile se pot schimba foarte repede. De exemplu, avem nevoie de oameni să ude plantele, dar și translatori engleză-franceză pentru buletinul nostru bilunar și raportul anual.

Încurajez cititorii ziarului Accent Montreal, în special membrii comunității române care locuiesc în NDG, să se implice în acest proiect. Pe site-ul Transition NDG puteți găsi mai multe detalii despre Incredible Edibles, precum și pe pagina noastră Facebook, la @IE.NDG.