Sâmbătă, 14 mai, CANROCK prezintă un concert deosebit cu trupele Les Tarabostes și Cargo Tribute Montreal. Compoziții originale, cover-uri din repertoriul românesc și internațional, tinere speranțe și o pleiadă de artiști români care și-au continuat cu succes carierele muzicale începute în România – rockul românesc din Canada va fi în plină forță la Domaine Roman din Berthierville.

Spectacolul va debuta la ora 17:00 cu un recital Les Tarabostes, care va include compoziții proprii aranjate în această iarnă, ce vor fi prezentate în premieră, și cateva cover-uri din repertoriul internațional. Formula în care se va prezenta formația este una nouă, tânără, trei dintre membrii săi fiind încă elevi. Cel mai nou membru al trupei este Sasha Draghici, chitară, care va urca pe scenă pentru prima oară alături de colegii săi din Tarabostes mult mai experimentați.

Tot în premieră, evenimentul include și prezentarea DVD-ului Cargo Tribute Montreal cu spectacolul din noiembrie 2022 organizat în memoria chitaristului și compozitorului Adi Bărar (1960-2021), fondatorul și liderul formației Cargo. DVD-ul conține filmări din concert și de la repetiţii, precum și mai multe interviuri cu artiștii participanți.

Prezentarea DVD-ului va fi însoțită de un recital live de o oră, cu piese din spectacolul respectiv, susținut de trupa Les Tarabostes și invitații săi, foști membrii ai trupei Cargo: Ramon Radosav (vioară electrică & bass), care vine de la NY, și Joe Gaspar (voce & clape) din Ottawa. Doi artiști deosebiți despre care veți putea citi mai multe într-un articol viitor.  

Spectacolul se va încheia cu un recital de chitară solo al artistului Imre Nogradi, intitulat Rock la foc, căci se va desfășura în aer liber, în jurul unui foc de tabără. Stabilit la Quebec, Imre Nogradi va concerta pentru prima dată pentru comunitatea română din Montreal.

Iotza Draghici. FOTO: Nick Ruxandu.

Organizatorul evenimentului din 14 mai este Iosif „Iotza” Draghici, cel care a fost și motorul concertului tribut din toamna trecută pentru Adi Bărar. Pe cei doi i-a legat o prietenie începută la Timișoara în 1990. Timp de 12 ani, alături de trupa Cargo, Iotza Draghici a străbătut România în lung și în lat, timp în care a avut ocazia să cunoască o mulțime de alți artiști și tehnicieni. Din 1993, prin intermediul lui Sorin Bocerean, pe atunci impresar al trupei Cargo, a început o colaborare cu Dorian Ciubuc, organizator de festivaluri. A lucrat cu mai multe trupe timișorene – Cardinal, Amala, Survolaj, Neurotica, Quo Vadis – dar și cu renumiți artiști internaționali precum Jan Gillan Band, Rod Stewart, Joe Cocker, Scorpions, Jimmy Page & Robert Plant Project, Mettallica, Jethro Tull etc., cărora, modest, Iotza spune că „le-a cărat valizele”.

Din 2002 s-a stabilit la Montreal. După o perioadă de acomodare, a început să-și caute un loc pe scenele de aici, mai întâi ca fotograf la diferite evenimente sub îndrumarea lui Nick Ruxandu. A început astfel să colaboreze cu câțiva artiști locali ca Joe Gaspar, Călin Rotar (Rock&Violin) și Les Tarabostes, artiști „care m-au lăsat să le car valizele până în ziua de azi”, după cum spune Iotza.  

„Din păcate”, mărturisește el, „fenomenul rock nu este foarte prezent în cultura românească. E greu să-ți câștigi existența făcând muzică rock. Dar, netrăind din asta, la spectacolele organizate de mine nu avem presiuni, facem când și ce vrem. Pentru viitor, mă gândesc însă la spectacole pentru publicul canadian, căci altfel plafonarea e aproape. Visam la o retragere liniștită, dar vin copiii noștri din urmă și cred că voi avea destule valize de cărat încă mulți ani”.

CANROCK
Sâmbătă, 14 mai 2022, ora 17:00
Domeniul Roman, 300 Rang Ste Philomène, Berthierville, J0K 1A0
Preț bilet: 50$ – meniu inclus, parcare gratuită
Info suplimentare: 514-296-8538