Un proiect pancanadian, numit MIICOVAC, oferă celor care au ezitări privind vaccinarea anti-Covid-19 posibilitatea de a pune întrebări și de a discuta pe această temă. Scopul este de a vorbi deschis, fără prejudecăți, cu empatie și răbdare despre subiectul vaccinării împotriva Covid-19, care a devenit atât de polarizant și politizat.
Ezitările privind vaccinarea nu au apărut odată cu pandemia de Covid-19. Proiectul MIICOVAC, finanțat de Agenția canadiană de sănătate publică și disponibil pentru populație începând din data de 15 aprilie, se bazează studiul PromoVac al doctorului Arnaud Gagneur, neonatolog, profesor la Facultatea de medicină a Universității Sherbrooke, care a întâlnit de-a lungul anilor numeroși părinți ce ezitau să-și vaccineze copiii. Conversațiile acestora cu un consilier care le-a putut răspunde la întrebări onest, cu respect și empatie, s-au dovedit eficace. Testat pentru prima dată la Sherbrooke, programul PromoVac al doctorului Gagneur a redus reticența față de vaccinare cu 40% în Quebec și a încurajat mai mulți părinți să-și vaccineze copiii.
Astfel, rata acoperirii vaccinale a crescut cu 3,3% în rândul bebelușilor de 3 luni, cu 5% la cei de 5 luni și cu 7,4% la cei de 7 luni. Proiectul a relevat și o probabilitate mai mare cu 9% ca până la vârsta de 2 ani copiii să fie complet vaccinați dacă părinții lor au beneficiat de acest tip de intervenție la maternitate.
În 2018, acest serviciu a fost extins la toate unitățile de maternitate din Quebec sub denumirea de Programme d’entretien motivationnel en maternité pour l’immunisation des enfants (EMMIE).
O campanie de vaccinare ce trebuie relansată
Ca toți experții în domeniu, dr. Gagneur este de părere că vaccinarea reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente pentru a face față următoarelor luni de pandemie.
În ultima vreme însă campania de vaccinare a stagnat, după ce inițial a stârnit entuziasm în rândul majorității canadienilor. Aproape 82% din populație este vaccinată cu două doze, însă în patru din provinciile și teritoriile canadiene – Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Nunavut și Teritoriile de Nord-Vest – rata vaccinării complete este sub 80%. În ceea ce privește doza de rapel, esențială pentru a face față variantei Omicron, doar 48% dintre canadieni și-au făcut-o. În Alberta și Nunavut rata este de circa 37%.
Prezentarea beneficiilor vaccinării nu este întotdeauna suficientă și se poate dovedi chiar contraproductivă, așa cum experiența recentă a arătat-o. De aceea, metoda doctorului Gagneur este acum aplicată în cazul vaccinării împotriva Covid-19.
Concret, MIICOVAC oferă posibilitatea unei discuții virtuale de 30 de minute, în franceză sau engleză (la alegere) cu un consilier de vaccinare. Serviciul este gratuit. Persoanele interesate se pot programa pe site-ul MIICOVAC.
Acești consilieri au fost pregătiți de grupul CoVaRR-Net, format din aproape o sută de cercetători interdisciplinari canadieni. Ei au acces la o rețea ce conține cele mai recente studii științifice și date despre Covid și despre vaccinare.
Scopul MIICOVAC este de a oferi informații fără a stigmatiza. Dr. Arnaud Gagneur și consilierii MIICOVAC folosesc metoda numită interviu motivațional, un stil de comunicare empatic și non-confruntațional, dezvoltat de psihologi pentru a produce schimbări de comportament, ca de exemplu tratarea alcoolismului, lăsarea de fumat, adoptarea de obiceiuri alimentare sănătoase etc. Nu se urmărește bombardarea cu tot felul de date a celor care fac apel la acest serviciu pentru a-i convinge să se vaccineze. Consilierii de vaccinare au menirea să asculte îngrijorările oamenilor fără a-i judeca, să le valideze temerile și să le ofere răspunsuri la întrebări.
„Este o abordare umanistă, respectuoasă, care își propune să înțeleagă temerile, să ofere informații pe înțelesul tuturor, într-o atmosferă binevoitoare”, afirmă dr. Gagneur potrivit Radio-Canada. El este de părere că populația se confruntă cu o „infodemie” în ceea ce privește Covid-19 și că proiectul său îi poate ajuta pe cei care se simt pierduți în noianul acesta de informații, contribuind la creșterea ratei de vaccinare.
Totuși, dr. Gagneur atrage atenția asupra faptului că trebuie respectată autonomia unei persoane care refuză să se vaccineze după conversația avută cu un consilier, căci aceste persoane au primit informațiile necesare pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză.