Lucian Bute, fost campion mondial, își încheie cariera cu 32 de victorii, dintre care 25 prin KO, patru înfrângeri (2 KO) și o remiză.

Lucian Bute își va anunța în curând retragerea din box, la doi ani după ultima sa luptă. Campion IBF la categoria super mijlocie timp de cinci ani, între 2007 şi 2012, Bute și-a apărat centura de nouă ori, pierzând-o în mai 2012 după ce a fost învins de Carl Froch prin KO tehnic. Bute a încercat de două ori să intre în posesia centurii respective, dar nu a mai reuşit să o recucerească. În total, de-a lungul carierei, cel care a fost poreclit „Mister KO” a boxat de 13 ori într-un meci pentru titlul mondial.

În 2016, a fost depistat pozitiv la un test antidoping efectuat după meciul cu Badou Jack (meciul s-a încheiat la egalitate, Badou Jack păstrându-și titlul mondial la categoria supermijlocie, versiunea WBC). Bute și-a afirmat în repetate rânduri inocența, susținând că nu a luat cu bună știință un produs interzis în sport (ostarină) și că acesta provine dintr-un supliment contaminat. În urma investigației, Comisia de box și wrestling din Washington DC a acceptat explicațiile lui Lucian, astfel că acesta a putut lupta din nou.

Ultima sa apariție în ring a fost pe 24 februarie 2017, la Quebec, când a fost învins prin KO tehnic de către Eleider Alvarez, actualul campion mondial WBO la categoria semigrea.

Într-un articol publicat în data de 18 martie în Journal de Montréal, Lucian Bute este prezentat drept „un model de urmat pentru boxerii care în ultimii ani fac carieră la Montreal”. Amintind talentul și palmaresul său, atitudinea sa în ring dar și în afara lui, articolul menționează că Lucian, quebechezul de origine română, „se retrage cu fruntea sus”.

Lucian Bute este cel mai titrat român din box, după ce a deținut centura IBF la categoria supermijlocie între octombrie 2007 și mai 2012.

Decizia se pare că a fost luată cu câteva luni în urmă, însă ultimul meci al lui Adonis Stevenson și urmările acestuia (Stevenson a fost în comă artificială timp de trei săptămâni după un KO suferit în ring în decembrie anul trecut), l-au determinat pe Lucian să amâne anunțarea deciziei sale. Din nou articolul din Journal de Montréal subliniază respectul pe care Bute l-a arătat mereu față de alți boxeri și personalitatea sa fair play care i-a atras mulți admiratori.   

Într-un interviu din mai anul trecut pentru Telekom Sport, Lucian afirma că nu se vede în postura de antrenor, căci își dorește ca după retragerea din boxul profesionist să fie aproape de familie: „Nu mă văd să fiu antrenor. Viaţa de antrenor e ca şi viaţa de sportiv, trebuie să stai cu sportivul plecat, să fii plecat de acasă şi mi-aş dori să fiu aproape de familie. Mai repede mă văd un organizator de evenimente, promotor”.

În vârstă de 39 de ani, Lucian este căsătorit și este tatăl a doi copii.