Juste moi et toi de Sandrine Brodeur-Desrosiers, în care joacă trei actori canadieni de origine română, a câștigat Ursul de Cristal la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Berlin pentru cel mai bun scurtmetraj la categoria Generation Kplus.

Șase filme quebecheze au făcut parte din programul celei de-a 69-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, care a avut loc între 7 și 17 februarie 2019. Printre acestea, două au fost premiate: Une colonie de Geneviève Dulude-De Celles, care a câștigat Ursul de Cristal pentru cel mai bun film la categoria Generation KPlus, o categorie unde intră în competiție filme destinate unei audiențe largi, dar cu accent pe tineret, și Juste moi et toi de Sandrine Brodeur-Desrosiers, în care joacă trei actori canadieni de origine română, din Montreal și Toronto, și care a câștigat Ursul de Cristal pentru cel mai bun scurtmetraj la aceeași categorie, Generation Kplus.

Filmul o înfățișează pe Eva (Dalia Binzari), o fetiță imigrantă de opt ani care, împreună cu părinții săi (interpretați de Luiza Cocora și Florin Peltea), trăiește la Montreal de aproape patru ani. Fetița este foarte fericită când pleacă pentru prima oară în vacanță cu tatăl ei, Stephan, în Mexic. La întoarcere Eva află însă un secret pe care este obligată să îl păstreze. Stephan este șofer de camion iar cei doi călătoresc în Mexic cu camionul pe care acesta îl conduce.

Iată ce ne-a declarat Florin Peltea referitor la rolul său din acest film: „Rolul Stephan este complex, în principal datorită contradicției dintre tatăl iubitor, consolator, responsabil, vrând să petreacă mai mult timp cu fetița lui, și gangsterul pus pe făcut bani din transportul ilegal de persoane. Alegerea de a călători cu camionul și nu cu avionul, împreună cu Eva, în Mexic, este pentru aceasta o adevărată aventură plăcută, însă drumul lung devine plictisitor, iar Stephan trebuie să facă un continuu entertainment pentru ca Eva să aibă fun. Filmul este scurt, concis, dar foarte profund, transmițător de mesaje subtile.”

Scurtmetrajul Juste moi et toi a fost selecționat și la Festivalul Regard de la Chicoutimi (13-17 martie), unde va avea premiera sa quebecheză. La Montreal filmul va putea fi vizionat în cadrul evenimentului Soirée courts métrages, care va avea loc la Ciné-Club la Caserne 45 (5100 rue Hochelaga, Montreal, H1V 1G3) în data de 29 aprilie 2019 (luni), începând de la orele 19:00.

Florin Peltea s-a născut la Iași, într-o familie ce i-a insuflat de mic dragostea pentru actorie. Fiind încă elev de liceu, s-a făcut remarcat pe scena Teatrul Național Iași în piesa pentru tineret Vulpea și strugurii în regia lui Vitalie Bichir (rolul Etiopianul). A făcut parte din trupa Teatrului Studențesc Ludic din Iași, înființat și condus timp de aproape patru decenii de regretatul Aurel Luca. A studiat actoria la UNATC în București, iar în Canada (unde s-a stabilit în 2003) a urmat Academia de Producție de film de la Toronto. Septimiu Sever, unul dintre cei mai apreciați și cunoscuți actori români ce și-a desfășurat o bună parte din carieră în Canada, i-a fost mentor și părinte spiritual. Membru în ACTRA (Alliance of Canadian Cinema, Television and Radio Artists) și UDA (Union des artistes), Florin Peltea a obținut un rol în serialul Une histoire vraie (Télé-Québec) în 2015. Pentru scurtmetrajul Juste moi et toi Florin și-a luat permisul de șofer de camion înaintea începerii filmărilor.

CITIȚI ȘI: Participare românească la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2019

Dalia Binzari, în vârstă de nouă ani, face parte dintr-o familie venită din Republica Moldova, care s-a stabilit în Canada în urmă cu șase ani. În acest interval, Dalia a locuit în trei provincii, a schimbat mai multe școli și a frecventat multe medii. A reușit de fiecare dată să-și facă mulți prieteni și să dezvolte abilități pe care mulți copii de vârsta ei nu le au. În prezent trăiește împreună cu familia la Montreal, este elevă la școala Guy Drumond și frecventează cursurile școlii românești Junimea Română. Aici i s-a propus anul trecut să completeze un formular pentru a face parte din castingul pentru Juste moi et toi. Trecând cu bine probele, a fost aleasă să joace rolul Evei. A fost prezentă la toate filmările, o săptămână în Mexic și două săptămâni la Montreal.

Luiza Cocora este absolventă a Universității Naționale de Teatru și Cinema (UNATC) din București, secția de actorie, la clasa profesorului Florin Zamfirescu. În România a lucrat la Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Național din Craiova și Teatrul Național din Cluj, cu regizori români foarte apreciați printre care Vlad Mugur și Alexandru Tocilescu. În Canada a studiat regie de film la Universitatea Concordia din Montreal, unde a întâlnit-o pe Sandrine Brodeur-Desrosiers, regizoarea filmului Juste moi et toi, care urma aceleași cursuri. Luiza Cocora a semnat regia scurtmetrajelor Les vies qui nous restent / Remaining lives (2015) și If This Isn’t Love / Si ce n’est pas de l’amour (2018), ambele selectate la Toronto International Film Festival.

Juste moi et toi (2019)
Un film de Sandrine Brodeur-Desrosiers cu Florin Peltea, Dalia Binzari, Luiza Cocora
Producător: Les Films Camera Oscura

Distribuitor: H264 Distribution
Scurtmetraj, 22 minute
V.O. franceză și română, cu subtitrare în engleză