Sketch with Animals and Other Stories, apărută la Montreal, este cea de-a doua carte de povești pentru copii de toate vârstele publicată de pictorița-poetă Eva Halus.

În luna mai 2020 vedea lumina tiparului primul volum de povești al Evei Halus, în franceză, intitulat Voyage și apărut la Editura Première Chance din Lanaudière.

În Sketch with Animals and Other Stories poveștile sunt în engleză și sunt însoțite de ilustrații lucrate pe calculator de autoare, multe după picturi sau fotografii realizate de ea. Protagoniștii sunt animale cu diferite trăsături umane: un măgar de tracțiune, care deși a lucrat din greu toată viața, a rămas un idealist, un purceluș foarte inteligent și excentric și un cal de curse elitist prin performanța sa sportivă, îngrijirea meticuloasă și traiul bun pe care i le oferă stăpânul său.

Cartea se deschide cu o poveste care vorbește despre The Other Side și despre libertatea nutrită atât de măgar, cât și de purceluș, și continuă cu povești în care cititorul va întâlni pe cei mai buni prieteni ai omului, câinele și pisica, păsări de curte, veverițe, o știucă și un pescar, un vultur și un cărăbuș și o fetiță care aleargă după un fluture și o albină. În toate aceste povești există o povață, o pildă, ceva de învățat, lucru ce le aseamănă cu fabulele lui La Fontaine.

Titlul cărții este dat de ultima poveste – o schiță frugală, ca și cum autoarea s-ar fi grăbit să contureze din condei, pentru o ultimă oară, toate personajele sale reunite. Semnificația o veți afla citind această carte.

Sketch with Animals and Other Stories a fost scrisă în 2020, când pandemia a obligat-o pe autoare să își modifice practica de lucru și să petreacă mai mult timp în aer liber, făcând sesiuni de fotografie artistică în parcurile din Côte-des-Neiges, cartierul în care locuiește. Multe din ilustrațiile cărții sunt prelucrate după aceste poze. Cartea a luat naștere în izolare, când autoarea a simțit nevoia să inventeze niște personaje care „să-i țină de urât”. Astfel au apărut dialoguri când hazlii, când filozofice și personaje cărora le-a dat o viață plină de farmec.

Sketch with Animals and Other Stories este în principal destinată copiilor, însă ea poate constitui o lectură interesantă și pentru adulții care vor să se relaxeze cu o carte – și care o pot aprecia chiar mai bine, fiind plină de metafore, imagini și dialoguri surprinzătoare. Cei care doresc să achiziționeze această carte o pot contacta direct pe autoare la eva_halus@yahoo.com.