Documentarul românesc Colectiv, în regia lui Alexander Nanau, a fost nominalizat la Premiile Oscar, la categoriile „cel mai bun documentar” şi „cel mai bun lungmetraj internațional”.

Este pentru prima oară când un film românesc este nominalizat la Oscar și pentru a doua oară în istoria acestor premii când un film documentar are două nominalizări, celălalt film fiind Honeyland, o producție macedoneană din 2019.

Ceremonia decernării Premiilor Oscar va avea loc în data de 25 aprilie.

Iată care sunt nominalizările pentru cel mai bun lungmetraj internațional: Another Round (Danemarca), Better Days (Hong Kong), Colectiv (România), The Man Who Sold His Skin (Tunisia), Quo Vadis, Aida? (Bosnia şi Herţegovina).

La categoria cel mai bun documentar sunt nominalizate peliculele: Colectiv, Crip Camp, The Mole Agent, My Octopus Teacher și Time.

Premiera filmului a avut loc în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, în septembrie 2019. De atunci, Colectiv s-a bucurat de critici foarte bune și numeroase nominalizări la diverse premii internaționale.

În decembrie 2020, Colectiv a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar european în cadrul Premiilor filmului european, decernate de Academia Europeană de Film (EFA).

De asemenea, documentarul este nominalizat în categoria „cel mai bun documentar” la BAFTA (British Academy Film Awards), precum și la Premiul LUX 2021: Premiul european de film al publicului, acordat de Parlamentul European și Academia Europeană de Film, în parteneriat cu Comisia Europeană și Europa Cinemas.

Colectiv spune povestea primului an de după incendiul care a avut loc în clubul Colectiv la 30 octombrie 2015. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuale și arată cât de important este jurnalismul de investigație.

Alexandru Nanau este nu doar regizorul peliculei, ci și scenaristul și producătorul ei.