Vă invităm să descoperiți o nouă carte semnată de pictorița și poeta Eva Halus, intitulată Voyage. Scrisă în franceză, Voyage este o poveste pentru copiii de toate vârstele, plină de dialoguri uneori amuzante, alte ori filozofice și profunde, din care nu lipsește o tentă de umor.

Pictorița și poeta Eva Halus și-a lansat cartea Voyage, apărută la Editura Première Chance din Lanaudière, QC, pe 21 iunie, în cadrul celei de-a 21-a ediții a Festivalului internațional al scriitorilor și artiștilor de la Val-David, desfășurat anul acesta în mod excepțional pe zoom.

Cartea, în franceză, este disponibilă în format electronic pe circa 20 de site-uri de specialitate, iar din septembrie se va afla și în mai multe librării montrealeze.  

Autoarea, care a publicat deja șapte volume de poezii și trei cărți de interviuri, își face debutul în proză cu Voyage, însă este vorba de o proză poetică și metaforică, ce nu se desprinde total de tărâmul fertil al expresiei poetice. Ilustrațiile cărții sunt, la rândul lor, semnate de autoare.

Voyage este o poveste plină de umor, filozofie și descrieri plastice ale câtorva locuri în care poposesc cele două personaje principale, Anne și pisica Miaully. Fetița și pisica pornesc dintr-o cetate aflată în tărâmul poveștilor într-un periplu pe Terra în care vizitează Londra, Oceanul Indian și Insula Madagascar, Parisul și Munții Carpați.

Găsim împletite în textul acestei povești elemente din folclorul românesc, din miturile și basmele populare, precum Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Anne și Miaully pleacă din Țara de basm, unde oamenii trăiesc mii de ani, și ajung pe Pământ unde călătorind dintr-un loc în altul prin teleportare, trăiesc într-un ritm accelerat experiența voiajului. Așa se face că în mai puțin de o săptămână terriană, Anne „crește într-o zi cât alții într-un an”, ajungând să-și dubleze, aproape să-și tripleze vârsta: fetița care pleacă la 6 ani va avea 14-15 ani după periplul la Londra, Madagascar, Paris etc. Această înaintare rapidă în vârstă, deși remarcată atât de Anne și Miaully cât și de personajele cu care vin în contact în cursul voiajului, nu pare justificată și nu e luată foarte în serios. Adevărata revelație în acest sens se produce în fața unei oglinzi într-un palat din Munții Carpați… Unde și cum veți afla citind povestea!

Călătoria celor două personaje pune accent pe frumusețea și bogăția planetei noastre. Oamenii întâlniți, cu toate că uneori par excentrici celor doi voiajori, au cu toții un fond bun, și numai realitatea pe care o trăiesc face ca lucrurile să pară de multe ori dramatice. În text există chiar afirmația că: „Pământul locuit de animale și oameni este cu mult mai frumos decât tărâmul de basm unde toată lumea este veșnic fericită dar plictisită de o viață în care totul este magie și nimic nu e real.”

Iată câteva site-uri de unde cartea poate fi achiziționată: Amazon.ca, LesLibraires.ca, Barnes&Noble.

CITIȚI ȘI:

Arta în vremea pandemiei: Ce evenimente, lecturi și piese muzicale ne propun artiștii români montrealezi