Ofelia Armașu, cunoscută comunității noastre ca pictoriță de icoane pe sticlă și ca profesoară de pictură la Școala Junimea Română, propune o expoziție personală intitulată „Flori, Culoare, Armonie”, ce va fi găzduită timp de o lună (17 iunie – 17 iulie 2022) de Consulatul General al României la Montreal.

Expoziția este rezultatul trăirilor, interiorizărilor și observațiilor etalate de-a lungul pandemiei. Lucrările expuse includ patru picturi pe format mare (73”x54”) și alte 15 pe format mijlociu (43”x54”), majoritatea fiind inspirate de o paletă diversificată de flori – iriși, anemone, maci, flori de câmp. Printre exponate apare timid și o icoană – „Grădina Maicii Domnului” (format mare) – precum și lucrarea „Maternitate”, amândouă probe ale existenței umane în armonie cu natura.

Tehnica picturilor este de tip guașă, artista folosind o explozie de culori (roșu, mov pal, albastru, galben, bleu infinit, auriu). Scopul declarat al Ofeliei Armașu este de a încânta ochii celor care trec pragul Consulatului prin culorile și căldura tablourilor sale. Mereu dinamică, pictorița este bucuroasă să împartă cu publicul acest nou proiect artistic al său, inundat de flori și culoare, mai ales după perioada sumbră a pandemiei. „Iubesc viața și culorile, natura, florile și muzica”, rezumă Ofelia Armașu.

Vernisajul expoziției „Flori, Culoare, Armonie” va avea loc vineri, 17 iunie, de la ora 17:00.

Amintim că pictorița are un palmares impresionant de expoziții colective și personale, atât în Canada, la Musée des métiers d’art du Québec, Ambasada României, Primăria Montrealului, Maison de la culture Boucherville, Collège Sainte-Marcelline, Manoir Rockland, Catedrala Sfântul Ioan Botezätorul din Montreal etc., cât și în Statele Unite (Descent of the Holy Church, Philadelphia) și în România, la Muzeul de icoane pe sticlă de la Sibiel.

În noiembrie 2006, cu ocazia unei vizite oficiale a mai multor personalități din comunitatea română la Parlamentul de la Quebec, Ofelia Armașu a donat acestei instituții una din icoanele pictate de ea, „La Sainte Trinité”. Lucrarea este expusă în Parlamentul provincial.

Menționăm de asemenea faptul că icoana respectivă este reprodusă în manualul școlar „Reflexions”, destinat elevilor de la nivelul secundar 1, ca simbol al religiei creștin ortodoxe. Manualul este editat în fiecare an de Editura Chenelière Éducation, pentru a introduce elevii în spectrul larg de religii existente în Quebec.

„Flori, Culoare, Armonie”
Expoziție individuală Ofelia Armașu
17 iunie – 17 iulie 2022
Consulatul General al României la Montreal, 1010 Sherbrooke Ouest, sala 610, H3A 2R7
Expoziția poate fi vizitată în timpul programului cu publicul al Consulatului.

CITIȚI ȘI:

Icoana – Oglindă a sufletului. Dialog cu pictorița Ofelia Armașu