Cea mai mare parte a populației este de părere că spălarea banilor murdari este o problemă în Canada, iar jumătate crede că, la nivel intern, acest fenomen nu poate fi stopat. Corupția, atât cea internă, cât și cea la nivel internațional, este considerată de canadieni ca fiind o problemă din ce în mai mare și de aceea majoritatea susțin înființarea unei Curți Internaționale Anticorupție în încercarea de a atenua activitățile ilicite.

Răspunsul la întrebarea din titlu este că da, canadienii sunt de părere că țara se confruntă cu o problemă de corupție, așa cum arată un sondaj de opinie Angus Reid, realizat în parteneriat cu World Refugee and Migration Council și Canadian Task Force Against Global Corruption.

Corupția în context canadian

Corupția este o problemă mondială, ce afectează țări, businessuri, indivizi. Mituirea oficialilor guvernamentali, deturnarea fondurilor publice și spălarea banilor sunt printre cele mai comune forme de corupție ce se manifestă la cele mai înalte niveluri de putere într-o societate. Cleptocrații precum Rusia sunt adesea citate ca exemple de țări unde domnește corupția, însă, din păcate, nici Canada nu este imună la acest fenomen. Nu puțini sunt cei care au atras atenția asupra faptului că domeniul imobiliar canadian este un paradis pentru spălarea banilor – numeroși indivizi certați cu legea cumpără proprietăți ca să-și legitimeze veniturile ilicite, crescând în același timp prețurile la case atât de mult încât ele au devenit prohibitive pentru foarte mulți canadieni.

Cumpărătorii străini, inclusiv oligarhi ruși, se folosesc de proprietăți imobiliare canadiene pentru a-și stoca averi în afara țării lor de origine. Există desigur o mulțime de investiții străine perfect în ordine și legitime. Regulile canadiene de înregistrare a unei proprietăți constituie însă o problemă, căci ele fac foarte dificil procesul de a trasa cui aparține o proprietate în caz că este vorba de bani câștigați din activități criminale.

Corupția la nivel internațional și cum este perceput rolul Canadei în a o combate

Întrebați asupra corupției la nivel internațional, o vastă majoritate a canadienilor – peste 80% – consideră că cele trei forme majore de corupție – mita, delapidarea de fonduri publice și spălarea de bani – reprezintă o problemă în întreaga lume. Mai mult, cel puțin jumătate dintre canadieni sunt de părere că aceste probleme devin pe zi ce trece din ce în ce mai grave (o treime consideră că rămân la fel).

Trei sferturi dintre respondenți și-au exprima opinia că lupta împotriva corupției la nivel internațional ar trebui să fie o prioritate pentru Canada, iar unul din cinci declară că aceasta ar trebui să fie o prioritate de top. Foarte puțini  – 1% dintre votanții liberali, 2% dintre cei ai NPD și 4% dintre conservatori – spun că aceasta n-ar trebui să constituie o prioritate.

În ceea ce privește eforturile guvernului canadian, 27% dintre respondenți consideră ca acestea sunt inferioare celor din majoritatea altor țări pentru a combate corupția internațională în interiorul Canadei, iar 25% susțin același lucru privind corupția internațională la nivel mondial. În ambele cazuri însă majoritatea este de părere că lupta Canadei împotriva corupției internaționale, atât în plan intern cât și în cel extern, este similară celei din majoritatea țărilor lumii, în vreme ce 16 și respectiv 17% văd Canada ca un lider în această privință.

Sondajul distinge între două căi de urmat atunci când vine vorba de corupția internațională: prioritizarea eliminării acesteia în interiorul granițelor Canadei sau concentrarea eforturilor în străinătate, în tandem cu alte țări. Canadienii sunt mai înclinați să creadă că accentul ar trebui să fie internațional. Totuși, bărbații și tinerii în general sunt mai predispuși să dorească ca eforturile să se concentreze mai mult în interiorul granițelor Canadei.

Cine este de vină?

Cine sunt cei care trebuie blamați pentru corupția internațională ce devine din ce în ce mai gravă? Cel puțin jumătate dintre canadieni consideră că indivizii de rang înalt (84%), businessurile și corporațiile (68%), guvernele (67%) și organizațiile internaționale (51%) reprezintă o parte semnificativă  a problemei pe care corupția internațională o constituie.

Majoritatea populației dorește ca Ottawa să facă mai mult pentru a lupta împotriva corupției. Trei din cinci canadieni (57%) spun că guvernul nu face suficient, unul din șase (16%) că face atât cât trebuie, iar 2% consideră că guvernul ar trebui să-și reducă eforturile de combatere a corupției.

Influența internațională a Canadei

58% dintre locuitorii Canadei sunt de părere că aceasta are o bună reputație la nivel internațional, mai mult decât dublul celor care susțin contrariul (24%). Femeile sunt mai înclinate decât bărbații – în special cei peste 35 de ani – să creadă că suntem priviți pozitiv la nivel internațional. Considerând toate categoriile demografice însă, canadienii cred că țara se bucură de o imagine pozitivă în lume.  

Cu toate acestea, jumătate (49%) afirmă că reputația Canadei s-a deteriorat în ultimul deceniu, o proporție similară cu a celor care susțin că aceasta a rămas la fel sau s-a ameliorat. Cei între 18 și 54 de ani sunt mai critici în această privință, precum și majoritatea bărbaților, de toate vârstele, care cred că imaginea internațională a Canadei s-a deteriorat în ultimii zece ani.

Cât despre puterea Canadei de a afecta corupția internațională, 49% dintre respondenți consideră că aceasta nu are influența sau puterea de a combate efectiv problema, în vreme ce 25% spun contrariul. Bărbații și canadienii mai în vârstă sunt cei mai inclinați să se îndoiască de capacitatea Canadei de a lupta împotriva corupției în lume.

Sprijin pentru o Curte Internațională Anticorupție

O soluție propusă pentru combaterea corupției internaționale este înființarea unei Curți Internaționale Anticorupție (International Anti-Corruption Court, IACC) ca organism separat de Curtea Penală Internațională. IACC ar întări și aplica legile împotriva liderilor corupți. Ar avea, de asemenea, autoritatea de a recupera, repatria și reutiliza bunurile furate. Această idee a fost propusă pentru prima dată în 2012, de către un judecător american, Mark L. Wolf (United States District Court for the District of Massachusetts).

O majoritate semnificativă a canadienilor susține o astfel de propunere. Șapte din zece fie susțin, fie susțin ferm înființarea IACC, în timp ce unul din 20 se opun. Cel puțin trei din cinci locuitori din fiecare regiune a țării sunt de acord cu crearea unui astfel de organism.

Ideea se bucură de cel mai mare sprijin în rândul celor care la ultimele alegeri federale au votat cu liberalii – 82%, și de cel mai mic în rândul votanților conservatori (60%). Cei care au ales NPD-ul o susțin în proporție de 73%.

Dintre suporterii înființării unei Curți Internaționale Anticorupție, 17% sunt de părere că Ottawa ar trebui să asume un rol de lider privind această inițiativă, însă vasta majoritate, 80%, preferă ca IACC să fie creată în parteneriat cu țările aliate.

Corupția la nivel intern: mită, furt din fonduri publice, spălare de bani

Aproape toți canadienii consideră că mita, furtul din fonduri publice și spălarea de bani sunt probleme cu care Canada se confruntă. Mulți dintre ei – cel puțin trei din zece pentru fiecare din aceste forme pe care corupția le îmbracă – sunt de părere că acestea reprezintă probleme majore în Canada.

Recent, în Quebec, au făcut vâlvă două cazuri de luare de mită: Michel Fournier, fostul șef al Federal Bridge Corporation, și Pierre Duhaime, fostul CEO al SNC Lavalin, ambii condamnați într-un dosar de luare de mită legat de renovarea Podului Jacques Cartier din Montreal.

Nu e deci de mirare faptul că în această provincie patru din cinci locuitori (83%) consideră mita ca fiind o problemă semnificativă. La nivel național, cel puțin trei din cinci canadieni au o poziție similară, indiferent de provincia unde rezidă.

În timpul pandemiei de Covid-19, guvernul federal a alocat miliarde de dolari pentru a veni în sprijinul canadienilor afectați de restricțiile ce au încetinit economia. Canada Emergency Response Benefit (CERB) și Canada Emergency Business Account (CEBA) au ajutat milioane de canadieni, dar, potrivit unui raport FINTRAC (Financial Transactions and Reports Analysis Centre of Canada), aceste programe au fost exploatate și de către crima organizată.

Patru din cinci (78%) votanți conservatori la ultimele alegeri federale consideră că furtul din fondurile publice constituie la ora actuală o problemă semnificativă în Canada. 65% dintre suporterii NPD și 58% dintre cei ai liberalilor împărtășesc aceeași opinie.

Pe grupe de vârstă, cei peste 35 de ani sunt cei mai înclinați (peste 70%) să afirme că furtul din fondurile publice reprezintă o problemă considerabilă în Canada. Dar indiferent de vârstă, o majoritate a canadienilor afirmă același lucru.

În ceea ce privește spălarea de bani, fenomenul este considerat atât de răspândit în Canada, încât a căpătat o denumire specifică: snow-washing. Termenul a fost creat de publicația Toronto Star pentru a descrie fluxul de bani murdari care intră în economia canadiană în scopuri de evaziune fiscală sau finanțare de activități teroriste. La ora actuală, termenul s-a împământenit și la nivel internațional.

Piața imobiliară din British Columbia este una din țintele operațiunilor de spălare de bani, cu achiziții în valoare de până la 5,3 miliarde de dolari în 2018, potrivit unui raport. De asemenea, cazinourile din această provincie, precum și cele din Quebec sunt și ele vizate de operațiuni criminale de spălare a banilor. Pentru a le reduce, anul trecut, Quebec a anunțat că interzice jucătorii implicați în activități criminale.

În aceste două provincii, respondenții sunt, într-o proporție covârșitoare, de acord cu afirmația că spălarea banilor este o problemă în Canada – 84% în BC, 88% în Quebec.

În ciuda unor măsuri luate de guverne pentru a combate astfel de practici de corupție, puțini canadieni cred că mita, însușirea unor fonduri publice și spălarea banilor se diminuează la nivel național. Din contră, mai mult de o treime în cazul luării de mită (35%) și furtului de fonduri publice (36%) și doi din cinci canadieni (43%) în cazul spălării banilor, consideră că problema se înrăutățește.

Percepții la nivel provincial

Provinciile cele mai populate – Ontario, Quebec și British Columbia – sunt și cele unde cea mai mare parte a populației vede spălarea de bani ca pe o problemă semnificativă la nivel provincial: trei sferturi în Ontario și Quebec și mai mult de patru din cinci locuitori din BC. În restul Canadei, doar în Alberta majoritatea cetățenilor spun că spălarea banilor constituie ceva major.

Guvernul din British Columbia a demarat o amplă investigație privind spălarea banilor în această provincie prin intermediul cazinourilor, investițiilor imobiliare și băncilor. Ancheta a început în 2019 și este condusă de judecătorul de la Curtea Supremă din BC Austin Cullen. Comisia s-a aplecat asupra lipsei de acțiune a înalților oficiali guvernamentali pentru a determina dacă aceasta a favorizat amplificarea problemei. Raportul comisiei de anchetă a fost înmânat guvernului provincial la începutul lunii iunie a.c.              

În Quebec, spălarea banilor nu este singurul tip de corupție pe care populația îl consideră răspândit în provincie. Mai mult de trei sferturi dintre quebechezi (77%) văd luarea de mită de către oficiali ca fiind o altă problemă semnificativă aici; o proporție similară (75%) afirmă același lucru despre furtul din banii publici.

Corupția din Quebec s-a aflat în centrul atenției de mai multe ori – în 2010, atunci când revista Maclean’s a declarat această provincie drept cea mai coruptă din Canada, și pe parcursul investigației Comisiei Charbonneau (2011-2015) care a investigat atribuirea și gestionarea contractelor publice în industria construcțiilor, pentru a nu da decât două  exemple.

Sondajul Angus Reid a fost condus online în perioada 4-6 aprilie 2022 pe un eșantion reprezentativ randomizat compus din 1,507 de adulți canadieni, membri ai Angus Reid Forum. Un al doilea eșantion reprezentativ randomizat format din 1,505 de adulți canadieni a participat la sondaj în perioada 20-22 aprilie 2022. Spre comparație, eșantioane probabile de aceste dimensiuni ar fi avut o eroare de +/- 2.5%, de 19 ori din 20.