Anca Ciupitu, care definește ultimii doi ani ca pe o perioadă de introspecție, de schițe, de chestionări și mai puține concretizări, expune câteva lucrări în expoziția colectivă în curs de desfășurare la Maison de la culture Mercier. Intitulată Une symphonie de talents, expoziția poate fi vizitată până pe 15 mai.

Sunt prezentate lucrările a 50 de artiști, într-un spațiu expozițional bine echipat care, de-a lungul anilor, a găzduit mulți artiști de renume și lucrări de valoare muzeală. Iată în câteva cuvinte o descriere a sa făcută de artista Anca Ciupitu: „cred că este unul dintre locurile mele preferate pentru expoziții, mai puțin distanța. Particip de câțiva ani buni și apreciez în mod deosebit generozitatea organizării, calitatea prezentării artistice, diversitatea, ambianța unei săli de expoziție echipată cu cele mai moderne elemente pentru a pune în valoare lucrările de artă. ”

Anca Ciupitu expune la Maison Mercier de nouă ani. În Une symphonie de talents artista prezintă trei tablouri, toate cu temă peisagistică, într-un stil evocator impresionist. Dar cum „unealta” de predilecție cu care pictează Anca Ciupitu este spatula, cu care aplică culorile și cu care poate lucra în profunzime texturile, stilul ei este mai dinamic, mai ritmat, aducând și o tentă spre abstract și abstractizare.

Anca Ciupitu – „La danse” (20”x20”, ulei pe pânză galerie).

Pictura sa La danse (20”x20”, ulei pe pânză galerie) este o parafrazare a tabloului lui Henri Matisse care poartă acest nume, în sensul înlănțuirii circulare a arborilor din luminiș, care a apărut pictoriței ca o încercare de reunire a elementelor naturii într-un ritual al dansului.

Anca Ciupitu – „Cohésion” (36”x36”, ulei pe pânză de tip galerie).

Cohésion (36”x36”, ulei pe pânză de tip galerie) are ca temă pădurea. Tabloul a fost pictat pentru expoziția Cohésion et distanciation a Grupul Levant din 2021. Copacii, în ciuda distanței dintre ei, formează pădurea. Tabloul este o ilustrare a distanțării fizice impuse de pandemie și a coeziunii dintre ei prin comunicare, solidaritate etc. – în cazul copacilor, prin rădăcini și încrengături.

Anca Ciupitu – „Transition ”(16” x 20”, ulei pe masonit).

Transition (16” x 20”, ulei pe masonit), tablou pictat după o fotografie făcută într-un parc din Ville St-Laurent, reprezintă un studiu de tranziție între nuanțele cerului albastru și apele unui lac, pe malul căruia se zăresc case și vegetație, redate în pete de culoare cărămizii, verzi și galbene.

Pictorița Anca Ciupitu este membră și expune frecvent cu Grupul M, care reunește artiști plastici din Ville St-Laurent. Unul din locurile de predilecție unde Grupul M organizează expoziții este Galerie L’Espace (4844 boul. St-Laurent).

Une symphonie de talents
Expoziție colectivă cu participarea pictoriței Anca Ciupitu
30 aprilie – 15 mai 2022
Maison de la culture Mercier
8105 rue Hochelaga, Montreal, H1L 2K9; metrou Honoré-Beaugrand, autobuze: 28, 85, 189
Orar: miercuri-joi: 13:00-19:00; vineri-sâmbătă-duminică: 13:00-17:00
Informații suplimentare: 514-872-8755