Alegerile pentru Parlamentul European se vor desfășura duminică, 26 mai 2019. Mai jos, prevederile legale aplicabile acestor alegeri, potrivit Ambasadei României în Canada.

Au drept de vot cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani;

Cetățenii români aflați în străinătate (cu domiciliul în străinătate, cu reședința în străinătate sau aflați ocazional în străinătate) pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza următoarelor documente de identitate românești, valabile:

■ Pașaport simplu, pașaport simplu temporar, pașaport de serviciu, pașaport diplomatic;
■ Carte de Identitate, Carte de Identitate electronică, Carte de Identitate provizorie, Buletin de Identitate;
■ Nu se poate vota cu titlu de călătorie.

Recomandăm cetățenilor români care doresc să-și exercite dreptul de vot să verifice din timp valabilitatea actelor de identitate românești, iar în cazul în care acestea sunt expirate sau expiră înainte de scrutinul din 26 mai, să facă demersurile necesare pentru reînnoirea lor.

Secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7.00-21.00, ora locală.

Conform legislației în vigoare nu este necesară înscrierea cetățenilor români în Registrul electoral.

Cetățenii români care votează la secțiile organizate în străinătate vor fi înscriși în listele electorale suplimentare.

Cetățenii români care sunt înscriși în listele electorale ale altui stat membru al Uniunii Europene, pot să-și exercite dreptul de vot numai după ce dau o declarație potrivit căreia nu și-au exercitat dreptul de vot pentru membrii Parlamentului European din statul membru în ale cărui liste electorale au fost înscriși.

Au drept de vot și cetățenii europeni din alt stat membru UE care s-au înscris în liste special pentru a vota reprezentanții României în Parlamentul European. Lista acestora este comunicată de Autoritatea Electorală Permanentă cel mai târziu cu 5 zile înainte de data alegerilor.

Lista candidaților: http://europarlamentare2019.bec.ro/candidati/