Pentru prima dată în istoria astronomiei a fost reconstruită imaginea unei găuri negre monstruoase, situată la 55 de milioane de ani lumină față de noi, în inima galaxiei Messier 87. Acest rezultat de excepție a fost obținut prin folosirea datelor culese de opt radio-telescoape din întreaga lume, cu un algoritm de analiză de date extrem de sofisticat.

Teoria relativității generale a lui Einstein, cea care leagă spațiul și timpul de materie și  energie, prevedea existența unor obiecte foarte ciudate: așa-numitele găuri negre, din interiorul cărora nici materia și nici lumina nu pot ieși. Ba mai mult, teoria lui Einstein prevede existența unei „singularități” în centrul găurii negre – unde forța de atracție gravitațională ar fi infinită – semnal clar că această teorie nu mai este valabilă și că trebuie modificată pentru a înțelege aceste bizare obiecte. Einstein însuși nu era convins că găurile negre chiar există și că ar putea fi observate vreodată.

Multe dovezi ale existenței lor au fost obținute până în prezent, inclusiv unde gravitaționale, însă nu și o imagine. „Fotografia” unei găuri negre a fost așadar visul multor oameni de știință. Evident, nu este vorba despre imagini ale semnalelor care provin din interiorul găurii negre, deoarece, așa cum am spus, dintr-o gaură neagră nu iese nimic. Ceea ce se putea spera era măsurarea radiației provenite de la gazul și praful capturate de gaura neagră, imediat înainte ca acestea să fie înghițite, adică de îndată ce se apropie de așa-numitul orizont al evenimentelor – pragul care odată depășit, nu mai există drum de întoarcere. Pe măsură ce praful și gazul interstelar se apropie de orizontul evenimentelor, viteza lor este accelerată aproape de cea a luminii, ajungând la temperaturi echivalente de miliarde de grade, ceea ce duce la emiterea de radiație electromagnetică deosebit de intensă.

CITIȚI ȘI: Teroare în Univers: găurile negre supermasive

În 2017, pentru prima dată în istoria științei, această radiație a fost măsurată de o rețea de opt radio-telescoape, denumită Event Horizon Telescope, EHT. Aceste radio-telescoape sunt amplasate în diverse regiuni ale lumii, din Antarctica până în Spania și Chile, ceea ce înseamnă că întregul glob pământesc este de fapt un mare și unic telescop ce scrutează Universul. Pentru ca datele de la EHT să fie utilizate cu succes este necesar ca observațiile astronomice să fie efectuate în zile senine în toate cele opt locuri unde sunt amplasate radio-telescoapele.

Cei 200 de membri ai colaborării EHT au reușit să captureze semnale care provin din galaxia Messier 87, situată la 55 milioane ani lumină față de noi. Ei au putut astfel obține o imagine a găurii negre enorme ce se află în centrul acestei galaxii – un adevărat monstru cu masa de 6 miliarde de ori mai mare ca cea a Soarelui!

Astronomii au efectuat măsurători de interferență a radiației electromagnetice pentru a reconstitui imaginea găurii negre – de fapt a inelului de lumină generat de gazul și praful situate în afara găurii negre, în apropierea orizontului evenimentelor, înainte de a fi capturate de aceasta. Aceasta deoarece în interior este… o gaură neagră.

CITIȚI ȘI: O gaură neagră supermasivă „fuge” din centrul propriei galaxii

Ca să înțelegem mai bine cât de incredibil din punct de vedere tehnologic este acest rezultat, gândiți-vă că este ca și cum am fi reușit să vedem de pe Pământ, cu un telescop, o carte aflată pe Lună! Cele opt radio-telescoape au fost sincronizate cu ajutorul unor ceasuri atomice, care sunt atât de precise încât greșesc cel mult cu o secundă la 100 de milioane de ani.

EHT a observat și gaura neagră din centrul galaxiei noastre, mult mai mică decât cea din galaxia M87. Sagittarius A*, gaura neagră din Calea Lactee, are o masă de „doar” patru milioane de ori cea a Soarelui și este mai greu de observat din cauza radiației emise chiar de galaxia noastră. Totuși, astronomii care lucrează în cadrul colaborării EHT speră ca în viitor să reușească să obțină și imaginea acesteia.

Pentru prima oară în istoria științei a fost deci obținută o imagine a unei găuri negre. Aceasta a fost observată în timp ce se „alimenta” cu gaz și praf interstelar, care contribuie la creșterea masei sale. Ce se întâmplă în interiorul găurii negre încă nu știm. Legile fizicii pe care le cunoaștem nu mai sunt valabile. Este ca și cum am păși într-un nou Univers, unde am putea descoperi o materie bizară sau fenomene exotice precum călătorii spațio-temporale într-un loc îndepărtat din Univers sau chiar într-un alt… Univers.

CITIȚI ȘI:
Este materia întunecată alcătuită din găuri negre?

Găurile negre, un mare pericol pentru viața în Univers
A fost publicat primul catalog al undelor gravitaționale