Catedrala Notre-Dame, simbol al Parisului și al Franței, cel mai vizitat sit al capitalei franceze, a suferit distrugeri importante datorită unui violent incendiu care a izbucnit luni, 15 aprilie.

Catedrala, a cărei construcție a început în 1163 și a durat peste un secol, este unul dintre cele mai mari monumente ale Evului Mediu, fiind considerată o capodoperă a arhitecturii gotice franceze. Notre-Dame face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, atrăgând milioane de turiști în fiecare an.

Turla sa, înaltă de 90 de metri, recreată la jumătatea secolului XIX după cea originală de la 1220-1230, a căzut pradă flăcărilor. Mare parte din acoperiș s-a prăbușit, flăcările mistuind și o parte semnificativă din interior. Inestimabilul monument parizian este acum desfigurat.

Totuși, extraordinara colecție de obiecte sfinte și de artă aflată la interior a putut fi salvată și, grație eforturilor pompierilor, faimoasele turnuri și structura catedralei au rămas în picioare. Autoritățile franceze au anunțat că nu există victime, deoarece catedrala a fost evacuată imediat după declanșarea alarmei de incendiu.

Autoritățile au demarat o anchetă, incendiul fiind tratat ca un accident. Posibilitatea unui atentat terorist a fost eliminată. Cea mai vehiculată ipoteză la ora actuală privind cauza incendiului este că aceasta este corelat cu lucrările de restaurare începute recent în mai multe secțiuni ale clădirii.