Ministrul Sănătății, Christian Dubé, a anunțat amânarea cu 30 de zile a vaccinării obligatorii a lucrătorilor din domeniul sănătății împotriva COVID-19, până la 15 noiembrie.

În data de 11 octombrie, 22.446 lucrători din domeniul sănătății nu erau imunizați în mod adecvat, cifră ce reprezintă 4% din personalul sistemului de sănătate. Dintre aceștia, 14.613 au făcut doar o singură doză de vaccin. Printre ei se numără medici, infirmiere, infirmiere auxiliare, farmaciști și inhaloterapeuți.

Toți aceștia ar fi fost suspendați fără plată începând din 16 octombrie, exacerbând penuria forței de muncă din sistemul de sănătate, puternic afectat de pandemie. Circa 600 de paturi ar fi fost eliminate și 35 de săli de operație ar fi fost închise dacă obligația vaccinală a personalului din sănătate ar fi fost menținută la data inițial prevăzută.

Luna trecută ministrul Dubé a solicitat directorilor centrelor integrate de sănătate și servicii sociale „planuri de reorganizare a serviciilor”, asigurând populația că nu se poate pune problema întreruperii de servicii.

Potrivit datelor publicate de Santé Québec, procentul persoanelor de peste 12 ani care au făcut o primă doză de vaccin este de aproximativ 89%. Aproximativ 85% au făcut-o și pe a doua.