Frontiera terestră este închisă pentru călătorii neesențiale de mai bine de 18 luni.

Canadienii vaccinați complet vor putea intra în Statele Unite traversând frontiera terestră începând de luna viitoare.

Data exactă nu a fost deocamdată precizată, mai multe detalii fiind încă în curs de a fi stabilite, ca de exemplu tipul de documentație necesar pentru a dovedi statutul de vaccinare a unui călător, precum și vaccinurile care vor fi acceptate. Statele Unite nu au autorizat combinarea dozelor de vaccin sau a vaccinului AstraZeneca pentru proprii rezidenți. În Canada, autoritățile sanitare au aprobat patru vaccinuri anti-Covid-19 – Moderna Spikevax, Pfizer-BioNTech Comirnaty, AstraZeneca Vaxzevria și Janssen (Johnson & Johnson), precum și vaccinarea mixtă.

În septembrie, Statele Unite au anunțat că vor permite intrarea călătorilor străini complet vaccinați la începutul lunii noiembrie. Sunt vizați atât vizitatorii provenind din spațiul Schengen, cât și cei din țări precum China, India, Irlanda, Iran, Africa de Sud sau Brazilia pentru care SUA a impus restricții mai severe.

CDC (Centers for Disease Control) recomandă acceptarea călătorilor aerieni cărora li s-a inoculat orice vaccin aprobat pentru utilizare de urgență de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), deci inclusiv și AstraZeneca. O regulă similară se așteaptă și pentru traversările terestre.

Granița terestră dintre Canada și SUA a fost închisă în martie 2020 pentru orice călătorie considerată non-esențială, în virtutea unei înțelegeri între Ottawa și Washington ce a fost reînnoită lunar. Canada a ridicat restricțiile pentru americanii complet vaccinați începând cu 9 august a.c. Nu este clar motivul pentru care Statele Unite le-au menținut atât de mult, mai cu seamă că cetățenilor canadienii li s-a permis să intre în SUA pe calea aerului, chiar și în scopuri neesențiale, pentru cea mai mare parte a pandemiei, prezentând un test PCR negativ sau dovada că au avut Covid-19 în ultimele 90 de zile.

Restricțiile de frontieră existente urmau să expire pe 21 octombrie, însă ele vor fi prelungite până la intrarea în vigoare a noilor reguli.

Potrivit CBC, vaccinarea adecvată va fi necesară și pentru lucrătorii esențiali care traversează frontiera terestră, precum șoferii de camion. Măsura va fi introdusă în ianuarie 2022.

Peste 400.000 de persoane și peste 1,6 miliarde de dolari în mărfuri traversează zilnic frontiera dintre cele două țări atunci când aceasta este complet deschisă.

CITIȚI ȘI:

Despre călătorii și proiecte de ședere prelungită în Canada
Condițiile de intrare în Canada ale cetățenilor străini