Începând cu 8 noiembrie, canadienii complet vaccinați vor putea traversa frontiera terestră și cea maritimă cu Statele Unite în scopuri neesențiale.

Granița terestră dintre Canada și SUA a fost închisă în martie 2020 pentru orice călătorie considerată non-esențială, în virtutea unei înțelegeri între Ottawa și Washington ce a fost reînnoită lunar. Canada a ridicat restricțiile pentru cetățenii și rezidenții permanenți americani complet vaccinați începând cu 9 august a.c.

Ridicarea restricțiilor se face în două etape

Prima etapă începe în 8 noiembrie, atunci când persoanele complet vaccinate vor putea trece granița în scopuri neesențaile.

A doua este preconizată pentru luna ianuarie 2022, când SUA vor impune vaccinarea adecvată și pentru lucrătorii esențiali care traversează frontiera terestră, precum șoferii de camion.

Vaccinul AstraZeneca și combinarea dozelor sunt acceptate

Statele Unite nu au autorizat vaccinul AstraZeneca pentru proprii rezidenți. Totuși, CDC (Centers for Disease Control) a recomandat acceptarea călătorilor cărora li s-a inoculat orice vaccin aprobat atât de autoritățile de resort americane cât și de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), deci și AstraZeneca.

De asemenea, SUA a anunțat că va accepta și combinarea dozelor de vaccin recomandate de OMS, care includ Moderna, Pfizer și AstraZeneca/Covishield. Prin urmare, călătorilor care au făcut orice combinație a acestor vaccinuri li se va permite să intre în SUA. La ora actuală, peste 10% dintre canadieni  (3,911,303) sunt vaccinați cu două doze combinate.

Ce înseamnă să fii vaccinat complet?

Călătorii sunt considerați vaccinați complet dacă fie au făcut ambele doze ale unui vaccin administrat conform unei scheme cu două doze, fie s-au vaccinat cu Johnson & Johnson care necesită o singură doză, cu cel puțin două săptămâni înainte de data călătoriei.

Călătorii parțial vaccinați nu vor putea intra în SUA. Nu a fost precizat dacă se va face vreo excepție în cazul persoanelor care au avut Covid-19 și sunt vaccinate cu o singură doză.

Este nevoie de un test Covid?

Pentru cei care ajung în SUA pe calea aerului, pe lângă dovada vaccinării, este nevoie și de rezultatul negativ la un test antigen sau molecular efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării în avion.

Călătorii care traversează frontiera terestră nu vor trebui să facă un test de depistare pentru Covid-19.

La intrarea în Canada

Înregistrarea prin intermediul ArriveCan rămâne obligatorie. De asemenea, Canada menține regula prezentării unui rezultat negativ la testul de depistare pentru Covid-19, indiferent de punctul de intrare – aerian, terestru sau maritim. Doar testele moleculare sunt acceptate, nu și cele antigen (testele rapide). Ele trebuie făcute cu maxim 72 de ore înaintea intrării în țară.

Respectarea acestor reguli scutește de carantină la revenirea în Canada.

Testul molecular (RT-PCR) reprezintă standardul de aur în diagnosticarea infecției, însă obținerea rezultatului poate dura 24-48 de ore. Ce se întâmplă atunci când vrem să mergem în SUA pentru o zi sau doar pentru câteva ore?

Potrivit guvernului federal, canadienii pot face testul în Canada, pleca în SUA și apoi folosi testul pentru a reveni, atâta timp cât călătoria durează mai puțin de 72 de ore. În Quebec, costul său variază între 100$ și 200$.

CITIȚI ȘI:

Ottawa renunță la obligativitatea testului PCR pentru canadienii vaccinați care revin din călătorii scurte în străinătate