Guvernul Legault face obligatorie purtarea unei măști în transportul public din provincie. Măsura va intra în vigoare luni, 13 iulie.

„Purtarea unei măști este în primul rând o chestiune de respect, nu un semn de frică” a subliniat prim-ministrul Legault în conferința sa de presă de astăzi, în care a anunțat obligativitatea purtării unei măști în cazul deplasărilor cu transportul în comun.

Măsura este menită să împiedice ca un eventual al doilea val al epidemiei să degenereze într-o situație scăpată de sub control.

Copiii mai mici de doi ani nu trebuie să poarte o mască. Între 2 și 12 ani ea este recomandată, iar în cazul copiilor peste 12 ani purtarea măștii este obligatorie.

Dominique Anglade, lidera Partidului liberal din Quebec, solicită de mai mult timp o astfel de măsură, ea fiind de părere că guvernul ar fi trebuit să acționeze mai devreme în acest sens.

De mai bine de o lună de zile, autoritățile încearcă să convingă populația să poarte o mască în locuri unde distanțarea fizică de doi metri este dificil de practicat, în special la Montreal, considerat epicentrul epidemiei COVID-19 din Canada. Cu toate acestea, portul unei măști nu a fost pe deplin adoptat de către cetățeni.

Potrivit unui sondaj realizat de Asociația Medicală Canadiană și publicat săptămâna trecută, purtarea unei măști pare a fi cea mai puțin urmată măsură preventivă, în special de către tineri. Doar 42% dintre cei chestionați au declarat că își acoperă fețele în mod regulat în locuri publice de la începutul pandemiei, procentajul fiind și mai scăzut în rândul respondenților cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani: 27%.

Măsura nu va intra în vigoare imediat, ci peste două săptămâni, pentru ca populaţia și societățile de transport să se poată pregăti. Între 13 și 26 iulie nu vor fi impuse sancțiuni pentru cei care nu respectă această măsură; din 27 iulie însă, toți cei care nu se conformează nu vor mai avea acces la transportul în comun.

Pe 15 mai premierul Legault a promis acordarea a șase milioane de dolari pentru societățile de transport în comun din Montreal și împrejurimi pentru ca acestea să poată distribui gratuit măști reutilizabile călătorilor. Până în prezent, STM, RTL, STL și exo – societățile de transport în comun din regiunea metropolitană – au oferit împreună circa 300,000 de măști din totalul de 1,5 milioane preconizat. Distribuția lor va continua în săptămânile viitoare.

Potrivit doctorului Arruda, un al doilea val al epidemiei este probabil în Quebec. Purtarea unei măști, chiar dacă nu înlocuiește distanțarea fizică și practicarea unei bune igiene a mâinilor, este eficientă în reducerea riscului de transmitere a virusului. Directorul sănătății publice din Quebec a precizat și faptul că în ultimele luni știința ne-a dezvăluit multe lucruri despre noul coronavirus, că rețeaua de sănătate este mai bine pregătită acum decât în luna martie pentru a evita dezastrul, însă respectarea măsurilor de sănătate publică de către populație rămâne esențială.

Obligativitatea purtării unei măști, din ce în ce mai răspândită în Canada

Încă din aprilie, Transport Canada a decis ca purtarea măștilor de protecție non-medicale să fie obligatorie pentru toți cei care călătoresc cu avionul. Măsura este în vigoare din data de 20 aprilie.

În Côte Saint-Luc, oraș aflat pe Insula Montrealului, masca va fi obligatorie în toate comerțurile și edificiile municipale începând cu 1 iulie. Măsura a fost adoptată în 15 iunie, cu o perioadă de grație de două săptămâni. Orice comerț care nu oferă clienților măști de unică folosință la intrare riscă o amendă de la 100$ la 500$.

Mai multe companii de transport din Ontario au anunțat că măștile vor fi obligatorii în autobuze, tramvaie și trenuri în orașe precum Ottawa, Toronto, Hamilton și Guelph.

De asemenea, în Toronto și în regiunea Peel purtarea măștilor va deveni obligatorie în toate spațiile publice interioare.

CITIȚI ȘI:

Quebecul a reluat publicarea rapoartelor cotidiene privind situația COVID-19. Media zilnică a noilor infecții este în jur de 78 de cazuri