Situația este sub control în Quebec, potrivit premierului Legault, însă guvernul a decis în favoarea unor măsuri preventive, pentru a evita o creștere semnificativă a noilor cazuri, așa cum se întâmplă în Ontario.

Măsuri preventive

În zonele roșii, începând din data de 8 aprilie, sălile de sport se închid, iar în lăcașurile de cult vor fi admise maxim 25 de persoane. De luni, 12 aprilie, activitățile parașcolare sunt anulate, activitățile sportive desfășurate la interior vor fi limitate, iar elevii din clasele 3, 4 și 5 de nivel secundar vor reveni în alternanță, pe sistemul o zi da, o zi nu la școală.

Montreal, Montérégie, Laval, Laurentides, Lanaudière, Outaouais, Chaudière-Appalaches, Capitale-Nationale și Bas-Saint-Laurent sunt regiunile aflate în acest moment la un nivel de alertă roșu.

În zonele portocalii – Abitibi-Témiscamingue, Estrie, Mauricie și Centre-du-Québec și Saguenay – Lac-Saint-Jean – măștile vor fi obligatorii pentru elevii de la primar, iar numărul maxim de persoane în lăcașurile de cult scade de la 250 la 100.

Deplasările din zone roșii sau oranj către cele galbene sunt interzise. Pentru moment, instaurarea barajelor rutiere nu este prevăzută. Deplasările în alte zone roșii sau în zonele portocalii nu sunt recomandate, cu excepția celor esențiale.

Interdicția de circulație rămâne neschimbată, de la ora 21:30 la 5:00, însă nu este exclus să revenim la ora 8:00, dacă numărul de noi cazuri continuă să crească.

Bilanțul pandemiei în Quebec

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1,168 de noi cazuri, foarte multe dintre ele fiind determinate de noile tulpini ale coronavirusului. Patru decese suplimentare au fost de asemenea înregistrate, iar numărul spitalizărilor a crescut cu 11. În prezent, 514 persoane sunt internate cu Covid, dintre care 121 la terapie intensivă.

Campania de vaccinare

În prezent, 18,5% din populația Quebecului a fost vaccinată împotriva Covid cu cel puțin o doză.

Până la sfârșitul săptămânii, în toate regiunile provinciei, persoanele peste 60 de ani se vor putea programa pentru vaccinare.

În paralel, din 8 aprilie, cei peste 55 de ani care doresc să se vaccineze cu vaccinul AstraZeneca o vor putea face în clinici fără rendez-vous.

Ministrul Sănătății, Christian Dubé, a precizat în conferință de presă că toate vaccinurile aflate pe piață în Quebec sunt sigure și că beneficiile lor depășesc cu mult riscurile.

Acum trei săptămâni, ministrul Dubé, în vârstă de 64 de ani, a fost vaccinat cu prima doză a vaccinului AstraZeneca.