Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat, în data de 7 aprilie, că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva noului coronavirus și probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest vaccin, precizând că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent.

Potrivit EMA, cheagurile de sânge trebuie să fie listate ca efect secundar „foarte rar” al vaccinului AstraZeneca.

Agenția nu a identificat un factor de risc specific pentru vaccin, considerând că o explicație plauzibilă pentru cazurile rare de cheaguri de sânge ar putea fi un răspuns imun.

„Persoanele vaccinate trebuie să fie conștiente de posibilitatea foarte scăzută de producere a acestor tipuri foarte rare de coagulare sangvină. Dacă au simptome ce sugerează probleme de coagulare cum sunt descrise în prospectul produsului trebuie să ceară asistență medicală imediată și să informeze personalul medical despre vaccinarea lor recentă”, a precizat EMA într-un comunicat anterior.

Iată simptomele la care cei care se vaccinează cu AstraZeneca trebuie să fie atenți: dificultate în respiraţie, durere în piept sau de stomac, durere de cap severă, vedere încețoșată sau sângerare persistentă după vaccinare, multiple zgârieturi mici, pete roșiatice sau purpurii ori vânătăi sub piele. Dacă vreunul din aceste simptome se prezintă, persoana respectivă trebuie să consulte neapărat un medic și să menționeze vaccinarea.

În Marea Britanie, Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale (MHRA) a anunţat că din cele peste 18 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 de la AstraZeneca administrate, au fost raportate doar în jur de 30 de cazuri de cheaguri de sânge. Autoritatea britanică a descris riscul formării de cheaguri de sânge asociat cu vaccinul AstraZeneca ca fiind „foarte redus”. „Beneficiile vaccinurilor împotriva COVID-19 continuă să depăşească orice riscuri şi ar trebui să vă vaccinaţi când sunteţi invitat să faceţi acest lucru”, a afirmat autoritatea britanică.

În total, peste 31 de milioane de persoane din Marea Britanie au primit prima doză de vaccin anti-Covid-19, dintre care mai mult de 18 milioane cu AstraZeneca.

La nivel european, din 34 de milioane de doze de AstraZeneca administrate (în data de 4 aprilie), numărul total al cazurilor de tromboză se ridică la 169.

În Canada nu există niciun astfel de caz semnalat. Totuși, ca multe alte țări, Canada a întrerupt vaccinarea cu AstraZeneca pentru persoanele sub 55 de ani (în unele țări limita a fost stabilită la 60), deoarece trombozele s-au înregistrat în general în această grupă de vârstă – și în special la femei. Decizia a fost luată în așteptarea rezultatului reevaluării acestui vaccin de către Santé Canada.

CITIȚI ȘI:

NACI recomandă suspendarea utilizării vaccinului AstraZeneca la persoanele sub 55 de ani