Creșterea numărului de cazuri de Covid-19, într-un ritm fără precedent de la începutul pandemiei, a determinat guvernul provincial să anunțe noi restricții. Acestea vor intra în vigoare începând din 26 decembrie.

Varianta Omicron a devenit varianta dominantă în Quebec, reprezentând circa 80% din cazurile detectate aici. Primul caz de Omicron a fost confirmat în provincie, prin secvențiere genetică, în data de 29 noiembrie. De atunci, numărul de îmbolnăviri a crescut fulgerător, stabilind noi recorduri de la începutul pandemiei.

Pentru a reduce creșterea infecțiilor cauzate de această nouă variantă și a nu copleși sistemul de sănătate, guvernul Legault a anunțat o nouă serie de restricții. Astfel, începând de sâmbătă, 26 decembrie, maxim șase persoane (două familii) se pot întâlni la interior. Același număr se va aplica și în restaurante privind numărul maxim de persoane care se pot așeza la o masă.

Până la această dată, inclusiv de Crăciun, numărul maxim de persoane care se pot reuni este de zece.

Funcție de evoluția noilor infecții, premierul Legault nu exclude adoptarea, în următoarele zile, a unor restricții suplimentare, precum cele privind circulația între anumite ore.

Creștere fără precedent a cazurilor de Covid-19

6,361 de noi infecții au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore. Astăzi, 22 decembrie, se estimează că numărul de cazuri va atinge 9,000. La ora actuală, 35,677 de quebechezi sunt infectați cu Covid-19, ceea ce înseamnă 415 cazuri la 100,000 de locuitori, dublu față de media canadiană și cea din Ontario.

De la începutul pandemiei, 502,900 de quebechezi au contractat coronavirusul.

Spitalizările au crescut și ele, 30 de pacienți fiind internați în ultimele 24 ore. Totalul celor spitalizați este acum de 445, dintre care 88 se află la terapie intensivă. 70% din persoanele spitalizate au peste 60 de ani, iar 50% sunt persoane nevaccinate. Mai puțin de 10% dintre adulți nu s-au vaccinat în Quebec, însă jumătate din persoanele aflate în spital sunt din rândul celor care nu s-au vaccinat.

Cozile din fața clinicilor de testare continuă să crească, în ciuda faptului că provincia își intensifică eforturile în acest sens. Pe 20 decembrie au fost prelevate 54,328 de probe, un record de la începutul pandemiei.

Potrivit dr. Horacio Arruda, directorul Sănătății publice din Quebec, capacitatea de depistare a Quebecului este de circa 50,000 de teste pe zi. Pe 21 decembrie, 50,650 de probe au fost analizate, rata pozitivității fiind de 13,1%, după cum informează Radio-Canada. Reamintim că o rată de pozitivitate mai mare de 5% indică faptul că epidemia nu este sub control.

Cele mai afectate regiuni sunt Chaudière-Appalaches, Estrie, Montreal și Lanaudière.

Noi proiecții privind Omicron

Varianta Omicron, mult mai transmisibilă ca Delta, are un timp de dublare de 1,5 până la 3 zile, conform datelor de la Institutul Național de Sănătate Publică din Quebec (INSPQ).

Înaintea conferinței de presă de astăzi a primului ministru, Institutul a publicat noi proiecții cu privire la impactul potențial al variantei Omicron asupra evoluției cazurilor și a spitalizărilor.

Potrivit INSPQ, respectarea măsurilor sanitare de către public, vaccinarea cu a treia doză, screening-ul și izolarea ar putea reduce transmiterea Omicron în provincie.

Se estimează că până astăzi, 22 decembrie, 10% din populația Quebecului s-a vaccinat cu a treia doză a vaccinului anti-Covid-19.  

Totuși, ținând cont de incertitudinea privind gravitatea variantei Omicron, depășirea capacităților spitalicești nu poate fi exclusă, chiar și cu măsurile anunțate pe 20 decembrie și accelerarea vaccinării cu doza de rapel. Aproape 4,500 de lucrători din sistemul de sănătate sunt absenți în acest moment din motive legate de Covid-19. Reamintim că în momentul cel mai dificil al pandemiei, în primăvara anului trecut, 12,000 de lucrători lipseau la apel.