Guvernul provincial a prezentat astăzi felul în care dovada de vaccinare va fi utilizată în această toamnă, în situația unei creșteri a îmbolnăvirilor de COVID-19, provocată de noile variante ale virusului.

Potrivit ministrului Sănătății, Christian Dubé, principalul obiectiv în această toamnă este de a nu recurge din nou la măsuri restrictive, care să paralizeze anumite sectoare de activitate. În acest context, Quebecul va introduce un pașaport de vaccinare, a cărui utilizare va fi condiționată de trei elemente:

● Pașaportul va fi folosit numai după ce toată populația admisibilă va avea posibilitatea să se vaccineze cu ambele doze, în jurul datei de 1 septembrie;

● Numai dacă situația epidemiologică se va deteriora – în cazul în care apar focare de COVID-19, în anumite regiuni;

● Numai pentru servicii neesențiale, nu pentru cele publice și esențiale.

Această dovadă a vaccinării se va prezenta sub forma unui cod QR trimis electronic persoanelor complet vaccinate.

Cu titlu de exemplu, ministrul a vorbit de baruri sau săli de sport ca servicii neesențiale. În caz de izbucnire a unor focare de COVID-19, în loc ca acestea să fie închise peste tot în Quebec, guvernul ar putea, pentru o perioadă, să limiteze accesul la cei care vor fi dublu vaccinați. 

O alternativă la restricțiile generalizate

Ministrul Sănătății a prezentat această nouă măsură nu ca pe o restricție a libertăților persoanelor nevaccinate, ci mai degrabă ca pe o recompensă acordată celor care și-au făcut ambele doze. El a insistat asupra faptului că vaccinarea nu este obligatorie și că acest document reprezintă „o alternativă la măsurile restrictive generalizate”, așa cum am avut în valurile precedente ale pandemiei.

Într-o postare pe Twitter el a amintit că îmbolnăvirile COVID-19 înregistrate în ultimele zile în provincie s-au produs, într-o majoritate covârșitoare, la persoanele nevaccinate.

„95% dintre cei care au contractat COVID-19 săptămâna trecută nu erau complet vaccinați. Același procent și în cazul spitalizărilor. Accesul la vaccinare este echitabil pentru toți quebechezii. În fața variantelor, trebuie să ne oferim mijloacele necesare pentru a evita spitalizările și noi măsuri restrictive”, a scris ministrul pe 7 iulie.

Îngrijorări la nivel de etică, confidențialitate și libertăți individuale

Pașaportul de vaccinare este o soluție pentru ieșirea din pandemie, însă riscă să producă discriminare și să divizeze societatea, așa cum au avertizat numeroși experți și grupuri în domeniu.

La sfârșitul lunii mai, Consiliul canadian al Ombudsmanului parlamentar a dat publicității un ghid care subliniază modul în care, dacă intenționează să creeze un sistem de pașapoarte vaccinale pentru uz domestic, guvernele provinciale și teritoriale pot evita plângerile privind drepturile omului și problemele legale, prin crearea unor reguli corecte și transparente.

Raportul afirmă că, pentru a crea un sistem echitabil, guvernele trebuie să ofere precizări clare cu privire la noile reguli. De asemenea, autoritățile trebuie să prevadă un mecanism de revizuire și recurs pentru cei care contestă cerința pașaportului de vaccinare și să-i acomodeze pe cei care nu pot fi vaccinați din motive medicale. Potrivit ministrului Sănătății, pentru situația din urmă va fi nevoie de o atestare medicală.