În ciuda restricțiilor, mulți scriitori, poeți și artiști au rămas activi în timpul pandemiei, iar unii dintre aceștia s-au remarcat chiar prin activitatea lor prolifică. Este cazul scriitoarei și poetei Flavia Cosma, directoarea Rezidenței Internaționale a Artiștilor și Scriitorilor de la Val-David, care a reușit să păstreze tradiția festivalurilor organizate de această rezidență, adaptându-se situației și propunându-le online.

Les mots du monde, Val-David, iunie 2021

Luna aceasta, în zilele de 26 și 27 iunie, va avea loc pe Zoom cea de-a 23-a ediție a Festivalului de poezie Les mots du monde, care va reuni peste 28 de participanți originari din Argentina, România, Statele Unite, Franța, Mexic, Peru, India, Nepal (Himalaia) și din Canada (Toronto, Montreal și Laurentides). Duminică, 27 iunie, programul festivalului prevede difuzarea în direct a unei serii de conferințe pe teme literare.

Ca de fiecare dată, festivalul este organizat de scriitoarea și poeta Flavia Cosma, iar printre autorii de origine română care vor citi sau recita din operele lor se numără și Melania Rusu-Caragioiu (Montreal), Eva Halus (Montreal), Ofelia Uță-Burcea (Spania), Rodica Gabriela Chira (România) și Cristina Bejan (Statele Unite).

De notat că anul trecut, în colaborare cu Conseil des Arts du Canada și Liga poeților canadieni, Flavia Cosma a organizat, tot online, un alt eveniment de ordin poetic. Intitulat Banality of Evil – Covid-19, acesta a avut două ediții – 15 august 2020 și 27 februarie 2021 – la care au participat 17 poeți din Canada, SUA, România, India și Nepal. Astfel, poeți de diverse origini, din mai multe zone ale globului afectate de pandemie, și-au prezentat creațiile literare influențate de criza mondială prin care trecem.

Flavia Cosma, trei noi volume de versuri

În 2020 și 2021, au apărut trei volume de versuri ale poetei Flavia Cosma, în România, Statele Unite și Franța.

Primul, Starea dintre stări, a fost publicat de Editura Ars Longa din Iași. Iată un citat din prefața acestui volum, semnată de Ofelia Uță Burcea (dr. în filologie romanică), care definește foarte bine și starea poetică a întrunirilor literare organizate de Flavia Cosma: „Și, când mai bine ca acum putem trăi chiar eludând realitatea obiectivă, evadând din copleșitoarea «stare dintre stări» în spațiul fără margini al poeziei, unde emoția artistică transformă lumea prozaică în acel univers paralel subiectiv pe care ni-l creează literatura, prin mâna măiastră a scriitorilor.”

A doua carte de versuri, In the Arms of the Father, a fost publicată în Statele Unite la Cervena Barva Press (Somerville, MA) și este o traducere în engleză a volumului În brațele tatălui, apărut în 2006 la Editura Cogeco (Oradea), cu o prefață de Ioan Țepelea. Volumul tradus în engleză a obținut premiul al III-lea în 2007 la concursul John Dryden Translation Competition din Londra, UK. Ediția publicată în 2021 este una nouă, adăugită, cuprinzând și alte poeme.

Într-unul din versurile sale, Flavia Cosma afirmă că „cel care arde nu putrezește”. Același lucru este valabil și pentru adevărul poetic al Flaviei Cosma, o frumoasă flacără ale cărei versuri vor trăi veșnic.

Al treilea volum, Temps de moisson, publicat la Éditions du Cygne (Paris), cu o prefață scrisă de poetul quebechez Louis-Philippe Hebèrt și o postfață semnată de binecunoscuta scriitoare quebecheză Hélène Dorion, vine să încununeze creația literară a Flaviei Cosma din lungile ore și zile petrecute în izolare în ultima perioadă.             

Fotografia ce apare pe copertă a fost făcută de poetă. Ea face parte dintr-o serie de fotografii intitulată „Toamna la Val-David” care a fost prezentată în 2019 în cadrul unei expoziții ce a avut loc la Centrul Cultural Luis Borges din Buenos Aires, Argentina. 

Menționăm, de asemenea, și faptul că una din poeziile Flaviei Cosma, Un faisceau d’ange, a fost inclusă în Voix du Québéc/Voices of Quebec, o antologie bilingvă editată de League of Canadian Poets, care a apărut luna trecută.

Pentru mai multe detalii despre Festivalul de poezie Les mots du monde, alte evenimente ale Rezidenței Internaționale a Artiștilor și Scriitorilor de la Val-David, precum și despre creația literară a Flaviei Cosma vizitați: www.flaviacosma.com.

CITIȚI ȘI:

Doina Falcon la expoziția L’œuvre d’Art de la Centre d’Art de Montréal