La alegerile parlamentare din Republica Moldova desfășurate duminică, 11 iulie 2021, la Montreal au votat 2,690 de persoane. Acestea s-au prezentat la secția de votare organizată la 5225 Chemin de la Côte-des-Neiges, H3T 1Y1 – Hôtel Terrasse Royale.

Iată mai jos rezultatele înregistrate, potrivit dlui Oleg Păcăleu, membru al Biroului electoral de la Montreal.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) – 2,465 de voturi

Partidul Acasă Construim Europa – 14

Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic – 2

Blocul Renato Usaîi – 41

Partidul ȘOR – 3

Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) – 40

Partidul Democrat Moldova – 11

Platforma Demnitate și Adevăr – 35

Partidul Unității Naționale – 19

Partidul Democrația Acasă – 15

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei – 4

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – 16

Partidul Verde Ecologist – 1

Partidul Legii și Dreptății – 2

Puterea Oamenilor – 1

Partidul Schimbării – 10

Partidul Oamenilor Muncii – 2

Voturi anulate – 9

După procesarea a 100% din totalul proceselor verbale de la aceste alegeri parlamentare anticipate, PAS-ului îi revin 63 de mandate în noul parlament, BECS va avea 32 de mandate, iar Partidul ȘOR șase mandate.

Sursă grafic: Diez.md

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a fost fondat de actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu. Orientarea sa este centristă, liberală și pro-UE.

De menționat faptul că în noul parlament vor fi cele mai multe femei din istoria Moldovei: 40 de deputate, i.e. 39,6% din totalul mandatelor.

Reamintim că aceste alegeri au fost declanșate după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională hotărârea parlamentului privind declararea stării de urgență din 31 martie 2021, lucru ce a permis președintei Maia Sandu să dizolve legislativul ales în februarie 2019. Precedenta majoritate din Parlamentul de la Chișinău a urmărit instituirea stării de urgență de la 1 aprilie pentru două luni de zile. Proiectul a fost susținut de deputații PSRM, partidului ȘOR și grupului foștilor democrați și a fost considerat de opoziție drept o manevră politică pentru amânarea dizolvării parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.

CITIȚI ȘI:

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova: Oportunități și amenințări