Pentru prima oară în istoria Quebecului, numărul total de femei candidate depășește 45%. Printre acestea, și trei candidate de origine română: Marcelina Jugureanu (PLQ), Adriana Dudaș (CAQ) și Bianca Bozsodi (Citoyens au pouvoir du Québec).

Pentru prima oară în istoria Quebecului, numărul femeilor aflate pe listele celor patru partide reprezentate deja la Assamblée nationale atinge „zona paritară”, adică peste 40% din numărul total al candidaților. Două dintre acestea, Québec solidaire și Coalition avenir Québec, afișează 52% de candidaturi feminine. Dacă pentru QS aceasta nu este o ceva neobișnuit, căci încă de la înființarea partidului solidarii au prezentat cel puțin tot atâtea femei candidat ca și bărbați, pentru CAQ cifra reprezintă un progres considerabil față de alegerile din 2014, când echipa sa număra doar 28 de femei, adică 23%.

Urmează liberalii cu o prezență feminină de 43% printre candidații propuși, și Parti québécois, foarte aproape de „zona paritară”, dar nu chiar – 39%.

Considerând aceste procentaje, la 1 octombrie este posibil ca un alt nou record să fie stabilit: cel mai mare număr de femei deputat în Parlamentul provincial. Printre ele s-ar putea număra și cele trei candidate de origine română.

Citiți și: Sistemul politic și finanțarea partidelor în Quebec

Marcelina Jugureanu

MARCELINA JUGUREANU ÎN SANGUINET, DIN PARTEA PLQ
Născută în România, candidata liberală în circumscripția Sanguinet a ajuns în Quebec, împreună cu familia, la vârsta de 12 ani. Licențiată în business management la HEC Montréal, cu o diplomă în marketing aplicat de la Institut de Leadership en Gestion, ea a cofondat în 2013 Systèmes Agro MJ, o companie de software industrial. Până la declanșarea campaniei electorale ea a sumat postul de Directoare, Strategie de Afaceri la compania Gravité Média.

În 2014 a devenit președinta Asociației PLQ din Sanguinet, iar în 2015, ca membră în comitetul de dezvoltare al Camerei de comerț Royal-Roussillon, a participat la misiunea comercială Mexic-Columbia, condusă de primul ministru Philippe Couillard. În martie 2016 ea a fost omagiată în Parlamentul de la Quebec de către deputatul circumscripției La Prairie, Richard Merlini, pentru eforturile sale în dezvoltarea economică a regiunii unde trăiește și își desfășoară activitatea. Fostă rezidentă până nu de mult în orașul Saint-Constant, Marcelina Jugureanu locuiește în prezent în Delson și este mamă a trei copii.

Potrivit declarațiilor sale din momentul investiturii, alegerea de a reprezenta PLQ a fost motivată de faptul că acest partid a fost mereu la înălțime în a reprezenta și apăra interesele Quebecului.

Adriana Dudaș

ADRIANA DUDAȘ ÎN FABRE, DIN PARTEA CAQ
Adriana Dudaș, candidată pentru Coalition Avenir Québec în circumscripția Fabre, este licențiată în sociologie și comunicații (baccalaureat și maîtrise), cu un doctorat în științe politice. A lucrat ca asistent de cercetare, analist politic, lector la Université de Montréal și asistent parlamentar. Timp de mai mulți ani a gestionat propriile sale afaceri (Marché St-Sulpice și Buffet express).

A publicat mai multe lucrări („La caricature de presse dans la construction de la culture politique”) și articole în diverse reviste de specialitate (precum Revue canadienne de science politique sau Politique et Sociétés), unul din subiectele sale de interes fiind lupta împotriva sărăciei.

Căsătorită și mamă a unui băiețel de șapte ani, Adriana Dudaș a ales Coalition avenir Québec deoarece acest partid „pune în prim-plan integritatea și responsabilitatea”.

Bianca Bozsodi

BIANCA BOZSODI ÎN LAVAL-DES-RAPIDES, DIN PARTEA CITOYENS AU POUVOIR DU QUÉBEC
De peste două decenii în Canada, Bianca Bozsodi candidează pe listele unui partid mic, înființat acum șapte ani, care nu este reprezentat în momentul de față în Parlament. Citoyens au pouvoir du Québec (numit înainte Parti des Sans Parti) militează pentru democrație directă și afirmă că este liber de orice constrângere partizană și ideologică. Bianca Bozsodi are însă experiență în politica activă, pe post de consilieră municipală în mica localitate Pike River din Montérégie. Cu o diplomă în Business Administration de la Universitatea McGill, ea lucrează în domeniul construcțiilor exersând o meserie non-tradițională pentru femei. Este mama unei fetițe de șase ani, care reprezintă motivația ei pentru implicarea în politică.