Nu cred că vreodată lumea și părerile locuitorilor ei să fi fost atât de divizate. Până acum mai existau câte 40-50 de nuanțe de gri. Acum totul pare alb sau negru. Și spun asta atât la figurat, dar și la propriu în virtutea celor întâmplate la sud de noi.

Recent, în urma unor postări relativ domoale pe „buca feței”, am fost făcut stângist, comunist și chiar nou-securist. Prima reacție a fost să… reacționez. După care am stat și am cugetat. Poporul are nevoie de clasificări; nu ne mai mulțumim cu „poate”, „nu sunt sigur”, „mă depășește chestiunea” și așa mai departe. Problemele umanității se rezolvă instantaneu: toți le știm pe toate. Nu mai există necunoscute.

Revenind la epoleții și epitetele cu care am fost îngalonat, nu mă simt nici de stânga, nici de dreapta. Am apucături și de stânga, și de dreapta. Balansez în funcție de situații; ba chiar uneori sunt politic-ambidextru. 

Vorbind de Canada, liberalii sunt de centru stânga, nu-i așa? Ba chiar de stânga, spun unii, sau chiar comuniști după alții. Dar ce te faci, că în România liberalii sunt de dreapta, la fel și în alte democrații europene. Sărmanul Partid Democrat din SUA a ajuns să fie catalogat drept socialist, sau comunist. Asta pentru câţiva politicieni, numărabili pe degetele de la două mâini, care fac pe Robin Huzii – să ia de la bogați și să dea la săraci.

Dacă ar fi să fim cinstiți, America are două partide de dreapta: unul mai la centru (democrații), celălalt mai la dreapta – republicanii. Asta deoarece domnia sa, America, nu are un partid adevărat de stânga, așa cum are Canada.

Despre scena politică de aici, ce să spun? Nu sunt mare fan al niciunui partid sau direcții. Ce pot spune referitor la momentul actual este că atât liberalii federali, cât și conservatorii provinciali (în Ontario – n.r.), cu presiunile și uneori sprijinul opoziției, țin lucrurile pe o direcție relativ normală. Sperăm să îi țină normalitatea – și pe ei, și pe noi.

CITIȚI ȘI:

Reflecții canadeze | …poate dăuna grav sănătăţii
Reflecții canadeze | Ei