Începând de sâmbătă, 12 septembrie, persoanele care nu respectă măsurile sanitare împotriva COVID-19, în special purtarea unei măști la interior, ca de exemplu în magazine și mijloace de transport în comun, vor fi amendate, potrivit prim-ministrului Quebecului, François Legault.

„Nu putem accepta ca un număr restrâns de persoane iresponsabile să pună întreaga societate în pericol”, a spus acesta.

Reamintim că purtarea unei măști este obligatorie în Quebec, în spațiile publice închise, din data de 18 iulie. În prezent, nerespectarea acestei reguli atrage amenzi între 400$ și 6,000$ doar pentru comercianți, neexistând sancțiuni pentru clienți. Din 12 septembrie, persoanele care se prezintă în astfel de locuri refuzând să poarte mască vor fi pasibile de amendă. Suma amenzilor va fi tot între 400$ și 6,000$

Regula se aplică pe întreg teritoriul Quebecului, însă poliția se va concentra în special în zonele unde există mai multe cazuri (zonele galbene). În acest moment ele sunt: Quebec, Laval, Estrie și Outaouais. Premierul a precizat însă că măsura nu se va aplica în cazul manifestațiilor la exterior, unde oamenii nu poartă măști.

Situația cazurilor de COVID-19 în provincie este „sub control” potrivit premierului, însă se poate observa o tendință îngrijorătoare, pragul fixat de guvern de 20 de cazuri la un milion de locuitori fiind deja depășit.

Ministerul Sănătății a raportat astăzi încă 188 de noi cazuri de COVID-19, numărul total de persoane infectate în Quebec de la începutul pandemiei fiind de 64,244. 119 persoane sunt spitalizate, 12 dintre acestea aflându-se la terapie intensivă. Decesele se ridică la 5,773, două adăugându-se recent.

În Canada, numărul total al îmbolnăvirilor este de 134,651; cel al deceselor se situează la 9,158.

CITIȚI ȘI:

Quebec: Unde și cum trebuie să purtăm o mască?