După frigul iernii, ne putem uni speranțele într-o vreme mai caldă la un eveniment care va celebra Mărțișorul pe fondul unei expoziții de pictură semnată de Eva Halus, cu peisaje în care suntem martori la schimbarea anotimpurilor, dinspre iarnă spre primăvară.

Marți, 7 martie, ora 17:00 va avea loc la Consulatul General Român din Montreal vernisajul expoziției intitulată Renașterea Naturii, expoziție care reunește în jur de 16 tablouri în tehnici și de dimensiuni variate, în care Eva Halus a surprins pe pânză iarna și primăvara cu farmecul lor caracteristic.

De la albul percutant al iernii, al pădurii cufundate în zăpadă, la culorile întâi timide ale brândușelor care abia își scot capul din zăpadă, de la gutuile ce stau la geam iarna, la reflecțiile aurii ale undelor unui lac pe care plutesc două rățuște și până la explozia de culori și veselie dintr-o grădină în care domnesc irișii, expoziția încălzește și înviorează. Ea constituie un fundal pentru a sărbători mărțișorul, acest simbol al primăverii și al renașterii naturii care din 2017 a intrat în patrimoniul UNESCO, fiind astfel recunoscut ca un obicei străbun al românilor și a altor câtorva popoare din Balcani.

Câteva lucrări semnate de Eva Halus ce vor fi expuse la Consulatul General al României la Montreal, în cadrul expoziției „Renașterea naturii”.

În program: un istoric al mărțișorului, așa cum este sărbătorit în România și în Republica Moldova, și o proiecție video realizată de videograful Ray Roth cu mărțișoare de colecție din anii ’70, ’80 și ’90, mărțișoare confecționate în acest an de către elevii de la Școala Junimea Română din Montreal (în vânzare în fiecare sâmbătă din luna martie la Colegiul Brébeuf, acolo unde această școală românească își desfășoară activitățile), precum și mărțișoare florale din fetru și lână cardată realizate de Eva Halus. Melodia ce constituie coloana sonoră a acestui video, intitulată Se anunță, este compusă și interpretată la chitară de Eugen Stan, pe versuri de Liuba Sârbu.

O parte din mărțișoarele confecționate de Eva Halus vor fi oferite de către Consulatul General al României la Montreal unor doamne din administrația municipală şi provincială, parteneri în activitățile şi proiectele consulatului. Fiecare mărțișor va fi însoțit de câteva rânduri care explică pe scurt această tradiție românească.  

Mărțișoare din lână împâslită confecționate de Eva Halus, oferite de Consulatul General al României la Montreal diverșilor săi parteneri. Un frumos cadou simbolic ce vorbește despre acest obicei străbun. FOTO: Facebook/Consulatul General al României la Montreal.

Renașterea Naturii urmează altor două expoziții ale unor artiste cunoscute comunității noastre din Montreal, Ofelia Armașu și Ileana Anghel Meșter. Lucrările acestor două pictorițe au fost expuse în sala de primire a consulatului în decursul ultimului an, la inițiativa și invitația doamnei consul, Cristina Marinescu.

Expoziția va sta pe simeze cel puțin până la jumătatea lunii aprilie. Adresa Consulatului General al României la Montreal este: 1010 Rue Sherbrooke Ouest, etajul 6, biroul 610, Montreal, H3A 2R7 (stația de metrou Peel).  

Pictorița și scriitoarea Eva Halus mulțumește tuturor partenerilor și colaboratorilor la acest eveniment: Asociația Culturală Română (ACR) și Comunitatea Moldovenilor din Quebec (CMQ), publicația Accent Montreal, realizatorul video Ray Roth, precum și Miki Farkas Productions. De asemenea, mulțumește și pe această cale doamnei consul interimar Cristina Marinescu și Consulatului General al României la Montreal pentru această frumoasă ocazie de a expune și de a întâlni membrii comunității române din Montreal în jurul unei teme simbolice a primăverii, de rezonanță românească ancestrală.