Prima zi a lunii martie aduce cu sine unul dintre cele mai vechi şi frumoase obiceiuri româneşti – Mărțișorul. Acesta este un simbol al reînnoirii și speranței, al vieții și renașterii naturii, dăruit ca să aducă noroc la început de primăvară
Din decembrie 2017, mărțișorul face parte din patrimoniul imaterial al UNESCO. Cererea pentru ca acest obicei să fie inclus în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a fost depusă de România, alături de Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia, țări în care tradiția mărțișorului este la fel de prezentă. Incluzând mărțișorul în patrimoniul imaterial al lumii, experții internaționali ai Comitetului Interguvernamental UNESCO au apreciat valoarea universală de necontestat a „practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie” și a rolului pe care îl au în îmbogățirea diversității culturale și promovarea comunităților locale.
Originile sărbătorii mărţişorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că ea a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte, notează Mediafax. Acesta nu era numai zeul războiului, ci şi al fertilităţii şi vegetaţiei. Această dualitate este remarcată în culorile mărţişorului, albul însemnând pace, iar roşul – război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.
Răspândit în toate zonele României, mărţişorul este pomenit pentru prima dată de Iordache Golescu, iar folcloristul Simion Florea Marian relatează în cartea „Sărbătorile la români” că în Moldova, Muntenia, Dobrogea şi unele părţi ale Bucovinei exista obiceiul ca părinţii să lege, la 1 martie, copiilor lor o monedă de argint sau de aur la gât sau la mână. Moneda, legată cu un şnur roşu, un găitan din două fire răsucite din mătase roşie sau albă sau mai multe fire de argint şi aur se numeşte mărţişor, mărţiguş sau marţ. Mărţişorul era pus la mâinile sau la gâtul copiilor pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoşi şi curaţi ca argintul la venirea primăverii.
Mai multe puteți citi aici.