Potențialul vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de compania Medicago, cu sediul în orașul Quebec, a declanșat un răspuns imun puternic la persoanele vaccinate cu ambele doze, după cum indică rezultatele obținute în faza a doua a studiilor clinice.

Cercetătorii au constatat că răspunsul anticorpilor neutralizanți a fost de zece ori mai puternic la cei care au primit ambele doze ale acestui vaccin ca la persoanele care au avut COVID-19.

Faza a doua a studiilor clinice desfășurate de Medicago a inclus 600 de voluntarii. Cercetătorii încearcă să stabilească faptul că producerea de anticorpi este similară atât la adulți, cât și la vârstnici, precum și faptul că la aceștia din urmă efectele secundare sunt mai puțin severe. În această fază, au fost incluși și pacienți de peste 65 de ani.

Până acum, niciun incident grav nu a survenit în urma vaccinării, potrivit companiei producătoare.

La jumătatea lunii martie a.c., Medicago a lansat cea de-a treia fază a testelor clinice, ultima înaintea formulării unei cereri de aprobare către Santé Canada. Această etapă este menită să cuantifice rata de eficacitate a vaccinului.

La ora actuală, compania farmaceutică quebecheză caută să recruteze 30,000 de voluntari din întreaga lume pentru a duce la bun sfârșit această fază a testelor. Până acum, s-au înscris voluntari din Brazilia, Canada, Marea Britanie și SUA. Dintre aceștia, cel puțin 160 trebuie să aibă COVID-19.

Circa 20 de milioane de doze din vaccinul Medicago au fost deja comandate de către guvernul Canadei, cu opțiunea de a mai achiziționa încă 50 de milioane.

Medicago folosește o tehnologie pe bază de plante pentru a dezvolta acest vaccin, la fel ca și în cazul celorlalte vaccinuri aflate în portofoliul său. Această tehnologie folosește plantele ca bioreactoare pentru a produce structuri virale neinfecțioase numite particule pseudo-virale.

CITIȚI ȘI:

Un posibil vaccin împotriva COVID-19 va începe în curând testele clinice în Quebec