Compania Medicago din Quebec a dezvoltat un potențial vaccin împotriva COVID-19, care a obținut rezultate foarte încurajatoare la testele pe animale.
Potrivit acestei companii biofarmaceutice, vaccinul „a indus un răspuns imun pozitiv la numai 10 zile după o singură doză administrată pe șoareci”. Bazându-se pe acest prim succes, Medicago intenționează să facă o cerere la Health Canada și la FDA în SUA pentru a demara studiile clinice pe oameni.
Prima fază a testelor pe oameni va implica 100-200 de voluntari sănătoși și este posibil să înceapă în această vară, în luna iulie. Scopul este de a verifica siguranța vaccinului și de a determina doza care poate proteja cel mai bine împotriva bolii. Acest lucru se va face prin împărțirea voluntarilor în mai multe grupuri, administrarea unei doze diferite fiecărui grup și apoi măsurarea răspunsului imun la fiecare din aceste doze.
Dacă această primă fază are succes, se trece la a doua fază, preconizată pentru la toamnă, care are drept scop validarea dozei considerată eficace la un număr mai mare de participanți. Această a doua fază va confirma sau va nega siguranța vaccinului. Urmează apoi a treia fază menită să confirme eficacitatea vaccinului pentru mii de persoane. În funcție de evoluția epidemiei, este însă posibil ca o vaccinare de urgență să fie autorizată de către autoritățile de sănătate publică după a doua fază de teste clinice.
Medicago are laboratoare atât în Quebec cât și în Carolina de Nord (SUA) și dacă studiile clinice confirmă eficacitatea și siguranța vaccinului și acesta este aprobat, compania are capacități de producție de 20 de milioane și respectiv 100 de milioane de doze pe an.
Medicago, care are aproximativ 450 de angajați în America de Nord, a fost una dintre cele două companii canadiene care în luna martie au beneficiat de o finanțare de 192 milioane de dolari de la guvernul canadian pentru a lucra la dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19. Compania este specializată în utilizarea unor tehnologii pe bază de plante pentru a crea medicamente farmaceutice.
Potențialul vaccin folosește o tehnologie verificată, deja utilizată pentru vaccinuri ca cel împotriva virusului papiloma uman (HPV) sau cele împotriva hepatitei A și B. El conține particule pseudo-virale produse de plante care au fost inoculate cu gena responsabilă de sinteza spiculelor glicoproteice (S), care se află pe suprafața virusului SARS-CoV-2 (și îi conferă acestuia aspectul său specific). Particulele produse de plante se aseamănă astfel cu virusul, stimulând sistemul imunitar să producă un răspuns imun împotriva acestui corp străin.
Procesul de dezvoltare a unui vaccin este unul îndelungat, iar acest potențial vaccin de la Medicago a trecut doar de o primă etapă. Succesul la testele pe animale nu garantează că va funcționa și la oameni, însă oferă speranțe și mai ales instrumentele pentru continuarea dezvoltării vaccinului.