Ministrul Educației, Jean-François Roberge, a anunțat astăzi planul pentru anul școlar 2020, indicând că începând cu clasa a V-a primară, elevii vor trebui să poarte o mască. Quebecul aplică astfel recomandarea Agenției canadiene de sănătate publică privind purtarea unei măști de la vârsta de 10 ani.  

Masca nu este însă obligatorie în clasă, ci doar în spațiile comune. Masca poate fi dată jos și în sala de mese, odată ce elevul este așezat. În plus, elevii dintr-o clasă nu sunt obligați să urmeze regula distanțării fizice între ei, ci doar cu cei din alte clase. În acest caz, distanța este de un metru.

Obligativitatea purtării unei măștii în spațiile comune, în transportul școlar și cel public este valabilă și pentru cei care frecventează o școală profesională, care merg la cursuri destinate adulților, precum și pentru întreg personalul unei școli.

Părinții sunt cei care vor trebui să achiziționeze măștile pe care copiii le vor purta la școală. Guvernul va furniza însă măști organismelor care vin în ajutorul familiilor cu resurse materiale limitate.

Guvernul provincial a pus la punct un ghid în care sunt detaliate procedurile specifice pe care școlile trebuie să le urmeze pentru a reduce răspândirea COVID-19. Astfel, orice elev care prezintă simptome de COVID-19 va fi automat izolat și dacă testul pentru această boală va fi pozitiv, părinții și personalul școlii vor fi anunțați imediat. Persoanele considerate „cu risc moderat sau mare” vor fi, de asemenea, izolate și testate. Elevul bolnav va trebui să se izoleze acasă. În caz de izbucnire a unui focar, școala respectivă ar putea fi închisă.

Dacă un elev prezintă simptome (febră, tuse, dificultăți de respirație, dureri în gât, pierderea gustului și a mirosului, oboseală severă, dureri musculare generale, vărsături, diaree) în clasă, el va fi imediat izolat. O persoană desemnată din cadrul personalului va sta cu acesta până când unul din părinți va veni să-l ia de la școală. Camera va fi aerisită, curățată și dezinfectată după plecarea elevului.

Dacă un copil are simptome acasă, părinții trebuie să sune la 1-877-644-4545 cât mai repede posibil. Copilul va trebui să se auto-izoleze la domiciliu până când va primi instrucțiuni specifice din partea autorităților de sănătate publică.

Opțiunea educației la distanță va fi disponibilă pentru toți elevii care, din motive medicale, nu vor putea fi prezenți în clasă. Sunt de asemenea admisibili pentru a beneficia de această opțiune și elevii care au un membru apropiat al familiei într-o situație de vulnerabilitate medicală la COVID-19, precum și toți cei care vor trebui să se izoleze în caz de focar sau simptome de COVID-19.

De menționat și faptul că începând cu 24 august, purtarea unei măști pentru copiii de peste 10 ani va deveni, de asemenea, obligatorie în transportul în comun, în transportul școlar, în toate locurile publice interioare, precum și în cele exterioare care nu permit o distanțare fizică de 2 metri. În prezent, vârsta minimă pentru a purta o mască este de 12 ani.

CITIȚI ȘI:

Festivalurile, din nou permise în Quebec