Filmul Au-delà du papier, realizat de Oana Șuteu Khintirian, este în competiție la categoria lung metraj la Festival International du Film sur l’Art (Le FIFA), aflat în acest an la cea de-a 41-a ediție. FIFA este cel mai mare festival despre artă din lume.

Au-delà du papier, realizat în 2022, poartă spectatorul într-un voiaj poetic în timp și spațiu, explorând relația între suportul pe hârtie și cel digital și tema prezervării patrimoniului cultural. Prin intermediul acestei călătorii de-a lungul planetei, Oana Șuteu Khintirian, cineastă de origine română și armeană, caută să înţeleagă cum să păstreze memoria noastră colectivă și propria sa moştenire culturală. Căutarea sa personală cu accente universale parcurge continuumul dintre hârtie și digital, amintindu-ne că învățarea, cunoașterea umană, este mai presus de toate o chestiune de suflet și spirit.

Au-delà du papier a avut premiera mondială în data de 15 martie, la Théâtre Outremont din Montreal. Între 7 și 20 aprilie, filmul rulează la Cinémathèque québécoise. Au-delà du papier durează 2 ore și 10 minute și este vorbit în franceză, engleză, italiană și română, cu subtitrări în franceză.

Oana Șuteu Khintirian a lucrat în America de Nord, Europa și Australia, filmele sale fiind proiectate în cadrul a numeroase festivaluri de film din întreaga lume. Timp de mai bine de 15 ani, ea a colaborat cu National Filmboard of Canada în calitate de regizor, editor, mentor și consultant, filmele la care a lucrat fiind difuzate atât în Canada (Radio Canada, CBC, Documentary Channel, TVOntario, Bravo!, Artv), cât și la nivel internațional (BBC, Channel 4, ARTE, TF1, TV5, PBS, ABC, SBS, RAI).

Filmele sale au primit premii din partea ArtFIFA (Montreal), Moving Pictures (Toronto), Golden Prague și Prix Italia. De asemenea, Oana Șuteu Khintirian a fost nominalizată de Academia Canadiană de Cinema și Televiziune pentru regie și montaj.

Au-delà du papier este primul său documentar lungmetraj pe care îl regizează.

Pe lângă film, Oana Șuteu Khintirian este și artist media, participând la expoziții la Muzeul de Artă Contemporană din Montreal, Künstlerhaus Mousonturm din Frankfurt și Image Forum de la Tokyo, printre altele.

În prezent trăiește și își desfășoară activitatea la Montreal și Paris.

Oana Șuteu Khintirian la premiera mondială a filmului „Au-delà du papier ”, Théâtre Outremont din Montreal, 15 martie 2023. FOTO: Facebook/Festival International du Film sur l’Art.

Le Festival International du Film sur l’Art este dedicat promovării filmelor despre artă și artelor media. De patru decenii, în luna martie, acest festival propune publicului cele mai noi documentare despre artă, pe lângă o selecție de lucrări interactive și de realitate virtuală. Cu un program ce include diverse activități pe tot parcursul anului și prin intermediul unei vaste rețele de diseminare culturală și școlară, FIFA își propune să sporească cunoașterea și aprecierea artei în rândul publicului, să promoveze munca artiștilor care lucrează în domeniile filmului, realizării video și artelor vizuale, și să încurajeze producția și difuzarea filmelor despre artă.

În 2021, FIFA a lansat ARTS.FILM, un centru de artă virtual care facilitează accesul publicului canadian la filmele despre artă pe tot parcursul anului.

Cea de-a 41-a ediția a FIFA se desfășoară în sală la Montreal (Agora Hydro-Québec – Pavillon Coeur des Sciences de l’UQAM, Cinéma du Musée, Théâtre Outremont, Centre Canadien d’Architecture, Université de Concordia, Musée McCord) și la Quebec (Musée national des beaux-arts du Québec) în perioada 14 – 26 martie 2023 și online din 24 martie până pe 2 aprilie 2023.