Noul partid politic înregistrat la tribunal în data de 30 martie de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş, Mişcarea România Împreună, se bucură deja de un mare succes în rândul opiniei publice. La doar 48 de ore de la anunțarea sa, în jur de 30.000 de persoane s-au înscris pe site-ul partidului, www.romaniaimpreuna.ro. Dintre aceştia, circa 17.000 spun că îşi doresc să devină membri în momentul în care formațiunea politică va primi confirmarea de înregistrare din partea Tribunalului Bucureşti (după depunerea actelor de înregistrare durează câteva luni pana la finalizarea procesului de înscriere la Tribunal, după care pot începe înscrierile în partid).

Printre membrii săi fondatori se numără mai mulți foști miniștri, consilieri sau secretari de stat în guvernul Dacian Cioloș: Dragoş Pîslaru (Muncă), Vlad Voiculescu (Sănătate), Anca Dragu (Finanțe publice), Dragoş Tudorache (Interne), Oana Bogdan (secretar de stat la Cultură), Liviu Iolu (consilier de stat la Cancelaria primului ministru). Semnalăm și prezența printre fondatori și a activistului pentru drepturile omului Valeriu Nicolae, recent nominalizat la The World’s Children’s Prize (denumit şi „Premiul Nobel pentru Drepturile Copilului”).

Partidul își propune ca la primele alegeri, cele europarlamentare din 2019, să intre în jocul politic, obiectivul său fiind să poată forma un guvern după alegerile parlamentare din 2020. Platforma Romania 100 (www.ro100.ro), pe care Dacian Cioloș o conduce, rămâne o mișcare civică.

„Îmi doresc ca a face politică să nu devină o profesie de bază, ci un intermezzo în viața noastră profesională în care ne asumăm niște lucruri pentru comunitate, după care mergem și continuăm să rămânem conectați la firul ierbii, la baza societății. Asta e viziunea noastră, nu am venit să facem promisiuni, singura promisiune pe care putem să o facem este că vom rămâne împreună cu dumneavoastră”, a spus Dacian Ciolos la o dezbatere publică organizată cu ocazia lansării unei filiale a Platformei România 100 la Cluj-Napoca, la sfârșitul lunii martie.

Partidul Mişcarea România Împreună dorește să mobilizeze mare parte din zona de 60% a electoratului care nu a ieșit la vot în 2016. Potrivit declarațiilor fostului ministru Dragoș Pîslaru, noua formațiune politică nu se plasează în competiție cu USR, ci în „complementaritate”. În plus, acesta susține că alegerile vor fi abordate „pragmatic” și că vor fi făcute alianțe, cel puțin în cazul alegerilor locale, desfășurate între-un singur tur de scrutin. În același timp, preşedintele USR, Dan Barna, a scris pe Facebook că drumul lui Dacian Cioloş, al lui Vlad Voiculescu şi al membrilor RO100 „este comun cu al USR”.

La rândul său, Dacian Cioloș a declarat că preşedintele Klaus Iohannis poate conta pe susținerea sa, în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale.