Volumul II din seria „Convorbiri cu personalități românești din Montreal” realizat de Veronica Balaj și Eva Halus va fi lansat luna aceasta, pe 29 aprilie, la Casa Română.
La doi ani de la apariția primului volum din această serie, autoarele Veronica Balaj și Eva Halus vor lansa a doua parte a Convorbirilor cu personalități românești din Montreal (Hye-Grafix, Montreal, 2018). Evenimentul va avea loc la Casa Română (8060 Ave. Christophe-Colomb, Montreal, H2R 2S9), în data de 29 aprilie, ora 12.30.
O nouă serie de interviuri, 14 la număr, dezvăluie tot atâția oameni extraordinari, cu profesiuni, pasiuni și parcursuri de viață diferite, de la inventatori brevetați, la artiști plastici cu viziuni ce i-au purtat pe înalte culmi ale succesului, cercetători și profesori care și-au marcat domeniul prin realizările lor, scriitori originali, muzicieni de excepție – toți români stabiliți la Montreal. Menționăm doar câțiva dintre aceștia, lăsându-vă plăcerea de a-i descoperi pe toți ceilalți răsfoind paginile cărții: prof. dr. Wladimir Paskievici, scriitoarea Felicia Mihali sau artistul plastic Peter Krausz.
Eva Halus, un nume cunoscut în comunitatea noastră este pictoriță și poetă, autoare a patru volume de poezie: „Fragmente” (2012), „Of Me and You” (2014) și „Muza des-compusă” (2015), toate trei apărute la Editura Reflection Publishing din California, și „Pour tous les voyages” (2017), publicată sub egida ASLRQ (Asociația Scriitorilor de Limbă Română din Quebec). Ca pictorița, Eva Halus se definește ca o artistă Zen, întotdeauna în ritm cu natura. Ea face parte din echipa organizatorilor festivalului Internațional de Animație din Montreal (ANIMAZE), este membră în comitetul director al Asociației Culturale Române și, din 2009, colaborează la ziarul Accent Montreal.
Veronica Balaj este poetă, prozatoare și jurnalistă cu o operă bogată, ce include cărțile „Parisul fără mine” (1991), „Cafeneaua anticarului” (1999), „Baltazara” (2001), „Carnavalul damelor” (2005), „Scut iluzoriu” (2010), „Orașul alb” (2014), „Tentația cuvântului” (2018). Pentru scrierile sale, Veronica Balaj a fost recompensată cu mai multe premii literare, dintre care menționăm Premiul de Excelență al Uniunii Scriitorilor din România pentru romanul „Baltazara” Timp de mai multe decenii ea a fost prezentatoare de emisiuni culturale la Radio Timișoara. În prezent ea prezintă emisiunea „ArtNova” de la Tele Europa Nova din Timișoara.
Iată ce mărturisea Veronica Balaj referitor la acest proiect al „Convorbirilor” menit să consemneze parte din memoria și istoria comunității noastre: „În ce mă priveşte, cuvântul Diaspora este cheia. Am o înţelegere aparte pentru tot ce defineşte acest referenţial substantiv cu aripi întinse peste univers. Cea mai dragă parte a familiei mele se află la Ottawa, aşa că am o motivaţie specială a simțămintelor legate de românii aflaţi în afara graniţelor. Cuvintele « acasă » şi « diaspora » au implicaţii pe care noi, cei din ţară nu le avem, pentru simplul motiv că nu am avut curajul necesar să o luăm de la capăt, să ne asumăm o nouă cultură, să ne integrăm, să avem forţa necesară să nu ne dăm bătuţi. Recunosc, asta m‑a motivat să realizez, empatică, interviuri cu oameni care ne pot da lecţii de viaţă în cele mai neprevăzute situaţii. Dumneavoastră, interlocutorii mei şi, deopotrivă, toţi cei care trăiesc frumos şi demn departe de meleagurile natale, sunteţi nişte curajoşi. Nişte oameni care îşi duc viaţa la dublu. Emoţional şi nu numai. Purtaţi cu decenţă şi fără pauze, o povară afectivă de acasă, purtaţi ţara în suflet cu onoare, trăiţi în sinele dumneavoastră pe două coordonate geografice şi spirituale. Asta nu e uşor.”
Proiectul „Convorbiri cu personalități românești din Montreal” rămâne unul deschis, cele două autoare promițând să realizeze noi interviuri cu români care prin activitățile lor se fac remarcați și contribuie la bunul renume al comunității noastre. Mai mult, Veronica Balaj și Eva Halus spera ca într-un viitor nu foarte îndepărtat acestea să fie traduse și publicate în engleză și/sau franceză, pentru ca ele să ajungă la un public local cât mai larg, în librăriile din Quebec și Canada.