Cea de-a 41-a ediție a Salonului de carte de la Montreal va avea loc în perioada 14-19 noiembrie la Place Bonaventure. O pleiadă de edituri din Europa și din cele două Americi și peste 2.500 de autori vor fi prezenți la acest eveniment. Printre ei, un nume românesc, o poetă din Montreal: Eva Halus.

Salonul de carte de la Montreal este cel mai mare salon de carte francofonă din America de Nord și unul dintre cele mai mari din lume, alături de cele de la Paris și Beirut. Pentru a vă face o idee despre amploarea acestui eveniment, menționăm că în 2017 el s-a bucurat de peste 119.000 de vizitatori.

De la prima sa ediție în 1950 și până în 1977, perioadă în care evenimentul a avut o talie mai restrânsă, el a fost găzduit de hotelul Windsor. Atunci când numărul de participanți s-a lărgit simțitor, începând cu 1978, Place Bonaventure a devenit un loc mult mai potrivit pentru Salonul de carte de la Montreal. Din toamna lui 2019, acesta se va ține la Palais de Congrés.

Ca și la edițiile precedente, pe lângă expunerea noilor apariții editoriale în standuri numerotate, care se pot identifica pe harta oferită la cumpărarea biletului și existentă și pe site-ul evenimentului, o mulțime de ateliere, expoziții, conferințe, lansări de carte, sesiuni de autografe și decernări de premii literare vor avea loc pe durata celor șase zile ale Salonului.

Din cele câteva sute de activități propuse vă recomandăm prezentarea unei colecții de cărți audio, întrecerea națională între cărți, Zone ICI ARTV și Zone Jeunesse, toate prezentate de către Radio-Canada în Studioul Radio-Canada de la Salon, miercuri, 14 noiembrie, între orele 9.00 și 21.00.

Un moment important al acestei ediții va fi evenimentul Livres comme l’air, inițiat de Amnesty International, PEN Quebec și Uniunea Scriitorilor Quebechezi (UNEQ) pentru a sublinia solidaritatea cu scriitorii persecutați în țări precum China, Azerbaidjan, Turcia, Eritreea, Rusia, Emiratele Arabe și Siria, și a marca eliberarea în luna octombrie a.c. a bloggeriței și activistei politice și de mediu Nguyen Ngoc Quynh din Vietnam, arestată acum doi ani pentru criticile sale aduse guvernului vietnamez privind corupția, încălcările repetate ale drepturilor omului și dezastrul ecologic de la o uzină de oțel. Evenimentul va avea loc vineri, 16 noiembrie, la ora 19.45, la Place Confort TD.

Anul acesta, din partea comunității române nu vor participa prea mulți autori și nu va exista standul Asociaţiei Canadiene a Scriitorilor Români, cu care publicul era obișnuit. Semnalăm însă prezența poetei (și pictoriței) Eva Halus la Distribulivre, Editura L’Essor du Livre, aflată la standul 747, cu volumul de versuri Mirages et réalité, scris împreună cu David Brême. Cartea, centrată pe două tematici principale – natura și meditația – conține o serie de 12 colaje de hârtie japoneză (chyogami) realizate de către Eva Halus.

Autoarea va fi prezentă la stand vineri, 16 noiembrie, între orele 12.00 și 15.00.

CITIȚI ȘI: Eva Halus lansează un nou volum de versuri la Maison des écrivains – UNEQ

Prețul unui bilet este de 8$; studenții și vârsta de aur (65+) plătesc 6$, iar copiii sub 12 ani intră gratuit. Adresa: Place Bonaventure, 800 rue de la Gauchetière O. Info suplimentare: www.salondulivredemontreal.com.