În acest an al Centenarului Unirii, mai multe asociații de limba română din Montreal au decis să sărbătorească împreună acest eveniment istoric, organizând o serie de conferințe și evenimente și creând o Medalie a Centenarului specifică comunității noastre. Iată asociațiile participante: Asociația Culturală Română, Comunitatea Moldovenilor din Quebec, Asociația Română din Canada, Comunitatea Română din Montérégie, Asociația Scriitorilor de Limba Română din Quebec, Cenaclul literar Eminescu, Asociația Canadiană a Scriitorilor Români, Asociația Artizana, Asociația Dor, Academia Educativă din Montreal, revista Pici Voinici, Asociația Tricolor, Asociația Românilor din Laval.

Medalia Centenarului este menită să omagieze acei români-canadieni care prin activitățile lor contribuie la buna reputație a comunității, se remarcă în societatea canadiană și promovează cultura română. Medalia a fost creată de artistul grafician Iulian Gherștoagă. Ea este rotundă, de culoare aurie, fiind prevăzută cu o panglică roșie. Medalia înfățișează logoul Centenarului specific Montrealului, cu conturul României Mari, frunza de arțar și inscripția „Centenarul Unirii 1918-2018, Montréal, Canada”.

Medalia Centenarului a fost și va fi decernată pe parcursul acestui an, iar ziarul Accent Montreal vă va prezenta o serie de interviuri cu câteva din personalitățile recompensate cu această medalie jubiliară. Astăzi: Iulian Ciobanu, vicecampionul Canadei la boccia și deținătorul unui palmares impresionant de medalii.

CITIȚI ȘI: Ioan Opruț: O muncă asiduă, încununată de succes

Corina Luca: Când ați pășit pentru prima oară pe pământ canadian și care au fost impresiile la început?
Iulian Ciobanu: 10 iulie, 2010. Canada m-a primit foarte călduros și umed, erau probabil 30°C și plouase când am aterizat. Totul îmi atrăgea atenția, omenii, străzile, automobilele, iarba verde – eram extrem de entuziasmat de viitoarea mea a doua patrie. Nu aveam nicio așteptare din partea societății canadiene, mă simțeam ca un nou născut.

CL: Care a fost primul dvs. contact cu comunitatea de limbă română și cine v-a acordat primul ajutor?
IC: Am fost găzduiți de către rudele soției care erau stabilite în Quebec de șapte ani. Nu am cerut ajutor comunității, am cerut uneori ajutor prietenilor de aceeași origine – și nu doar de la ei. Pot să spun însă cu mândrie că niciodată nu m-am simțit respins ori ignorat de comunitate română. Am avut onoarea să fac cunoștință cu personalități marcante din comunitate care au adus o contribuție deosebită la dezvoltarea științei și culturii canadiene. Trebuie să menționez că în 2017 am inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru a-mi procura un fotoliu rulant de competiție iar majoritatea donatorilor au fost din comunitatea română.

CL: Care sunt trei lucruri realizate de dvs. în Canada de care sunteți mândru?
IC: Mă mândresc cu copiii mei care s-au născut canadieni și cu faptul că familia mea reprezintă astăzi un model de succes privind integrarea socială. Nu-mi ascund identitatea culturală, ba din contră, ori de câte ori am posibilitatea să povestesc celor din jur despre identitatea mea culturală, o fac cu mare plăcere.

CL: Dacă ar fi să aduceți trei critici comunității române din Montreal, care ar fi acestea?
IC: Nu opuneți rezistență schimbărilor, nu vă irosiți timpul vieții pentru ceea ce timpul oricum va schimba.

CL: Care ar fi trei sugestii (urări) pe care le-ați adresa comunității noastre?
IC: Societatea canadiană este multiculturală, bogăția acestei societăți suntem noi toți, cetățeni din toate colțurile lumii, care aici în Canada dezvoltăm o societate model apreciată în toată lumea. Aportul socio-cultural pe care îl aducem Canadei este fără de preț. Să ne ascundem identitatea ori s-o uităm ar însemna să privăm Canada de ce are mai frumos și important: diversitatea. La prima vedere, adesea ea pare să semene ură sau invidie și să ducă la crearea de caste închise s.a.m.d. Totul este însă schimbător iar ceea ce ne sperie sau îngrijorează astăzi, mâine se poate transforma în bine. Sute de mii de ani omul a populat întreaga planetă și a dus întotdeauna cu el ceva din trecutul său. Vă îndemn să fiți răbdători și să sesizați oportunitățile ce vi se prezintă, să nu vă sperie schimbarea, să păstrați și să transmiteți mai departe ceea ce ne face să fim mai buni și frumoși.

Repere biografice
Iulian Ciobanu s-a născut pe 29 iulie 1983, la Chișinău, Republica Moldova. La vârsta de 11 ani este diagnosticat cu distrofie musculară progresivă, fapt ce nu l-a descurajat câtuși de puțin în continuarea studiilor și a activităților sale extra curriculare. După absolvirea liceului se înscrie la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de Psihologie, devenind voluntar la Centrul Internațional „La Strada” pentru prevenirea traficului de persoane și membru al asociației de studenți cu dizabilităţi Gaudeamus. În 2008 este ales director al comitetului de organizare a conferinței științifice a studenților secțiunea Psihologie și Pedagogie. În același an, odată studiile universitare încheiate, obține un post la Asociația de Caritate și Asistență Socială ACASA.

În vara anului 2010 imigrează în Canada. În scurt timp de la sosirea sa aici se înscrie la programul de francizare și devine voluntar la Centre d’action bénévole du grand Châteauguay pentru a face cunoștință mai îndeaproape cu societatea canadiană și pentru a-și facilita integrarea socială.

În perioada 2012 – 2015 lucrează în domeniul integrării pe piața muncii apoi și ca agent de développement en loisir.

În 2014 descoperă boccia, un sport adaptat, care se aseamănă cu jocul pétanque. Boccia este un sport pe care îl practică persoanele cu handicap fizic, fiind o disciplină paralimpică încă din 1984.

CITIȚI ȘI: Echipa națională de boccia a Canadei numără și un român

În același an este invitat de antrenorii echipei naționale canadiene să se antreneze periodic împreună. În scurt timp, grație potențialului său de sportiv de performanță, este invitat să participe la selecția echipei naționale de boccia 2015, iar în primăvara aceluiași an câștigă medalia de bronz la campionatul Canadei. În 2016, Iulian devine primul sportiv paralimpic de boccia de origine română din istoria Canadei.

În prezent, Iulian Ciobanu are peste 30 de competiții la activ, cu 27 de medalii câștigate dintre care 10 de aur, 10 de argint și 7 de bronz. Pentru al doilea an consecutiv este vice campionul Canadei și al 12-lea în clasamentul internațional.

CITIȚI ȘI: Iulian Ciobanu, la Campionatul Canadian de boccia 2017