În Canada, ziua de 11 noiembrie este dedicată memoriei soldaților căzuți în cele două războaie mondiale și în cele din Coreea și Afganistan, precum și în misiunile de menținere a păcii.
Remembrance Day (Jour du Souvenir) a fost observată pentru prima oară în 1919, în țările Commonwealth-ului, pentru a marca armistițiul care a încheiat Primul Război Mondial, intrat în vigoare pe 11 noiembrie la ora 11:00 a.m., cu un an înainte.
11 noiembrie este o sărbătoare publică (i.e. zi liberă pentru majoritatea lucrătorilor, atât din sectorul public, cât și din cel privat) în majoritatea provinciilor și teritoriilor canadiene. Excepție fac Manitoba, Quebecul și, cu unele nuanțe, Ontario și Nova Scoția. Aceasta nu înseamnă că în aceste provincii jertfa soldaților nu este apreciată și onorată. În Montreal, de exemplu, au loc în fiecare an multiple evenimente – parade, ceremonii civile și religioase – în parcuri, școli sau pe străzi, pe toată durata săptămânii premergătoare zilei de 11 noiembrie.
PRIMUL RĂZBOI MONDIAL
Ultimul soldat din țările Commonwealth-ului care a căzut victimă Primului Război Mondial este un canadian, George Lawrence Price, răpus de un glonț la 10:58 a.m. pe 11 noiembrie 1918, cu doar două minute înainte ca armistițiul să intre în efect. Peste 66.000 de soldați canadieni au murit în această conflagrație mondială, la Vimy Ridge, Hill 70, Passchendaele și Ypres, bătălii recunoscute pentru atrocitatea lor, dar și pentru eroismul canadienilor. Mai ales Ypres, unde aceștia au fost expuși atacurilor germane cu gaze.
Din multe puncte de vedere, identitatea Canadei s-a format pe aceste sângeroase câmpuri de bătălie. Circa 650,000 de canadieni, inclusiv din Terre Neuve, pe atunci colonie britanică (a devenit provincie canadiană în 1949) au luptat în Primul Război Mondial, începând din 1914. Ultimul veteran canadian al acestui conflict – John Babcock – s-a stins din viață în februarie 2010, la vârsta de 109 ani.
AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL
Între 1939 și 1945, canadienii au luptat la Dieppe (Normandia), în Bătălia Atlanticului și în Hong Kong, au participat la eliberarea Italiei și în multe alte campanii aeriene, maritime și terestre. În total, peste un milion de bărbați și femei din Canada și Terre Neuve au luptat pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial. Peste 47,000 nu s-au mai întors niciodată.
Trupele canadiene au jucat un rol crucial în eliberarea Olandei, în 1945. De atunci, o prietenie durabilă există între aceste două țări și, în semn de gratitudine pentru sacrificiul celor 7,000 de soldați canadieni care și-au dat viața pe pământ olandez, casa regală trimite în fiecare an 10,000 de bulbi de lalele la Ottawa – așa a luat de altfel naștere faimosul festival al lalelelor din capitala canadiană.
COREEA ȘI AFGANISTAN
De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, canadienii au participat la zeci de misiuni ONU de menținere a păcii, în toate colțurile lumii, de la Cipru la Haiti, la Bosnia și Somalia. Au luptat însă și în războaie, cum ar fi în cel din Coreea, unde aproape 27,000 de soldați canadieni s-au aflat între 1950 și 1956. Dintre aceștia, 516 au pierit.
În ceea ce privește războiul din Afganistan, Canada s-a implicat încă din octombrie 2001, însă a asumat un rol activ începând cu 2006, ca parte a ISAF (International Security Assistance Force). Prezența militară canadiană (operațiuni de luptă și misiune de antrenament) a durat 12 ani, ultimii soldați canadieni retrăgându-se din Afganistan în data de 15 martie 2014. În total, peste 40,000 de canadieni au servit în rândul forțelor armate, iar 159 de dintre ei și-au dat viața în acest război.
DE CE FLOAREA DE MAC?
Asocierea dintre maci și război datează din timpul campaniilor lui Napoleon, când aceste flori au fost zărite în jurul mormintelor proaspete ale soldaților, alimentând credința că ele răsăreau din sângele vărsat de cei căzuți în luptă.
În timpul sângeroasei Bătălii de la Ypres, în 1915, lt.-col. John McCrae, canadian de origine și medic de profesie, a compus celebrul poem In Flanders Fields (tradus în română cu titlul „Pe câmpurile Flandrei”), la vederea florilor de maci de pe mormântul unui prieten ucis în bătălie. In Flanders Fields, unul dintre cele mai frumoase poeme despre război scrise vreodată, a devenit astfel sursa de inspirație pentru adoptarea macului ca floare simbol pentru Ziua Comemorării în Canada, Franța, SUA, Marea Britanie și țările din Commonwealth.
Primii maci de hârtie au fost distribuiți în Canada în 1921. Donațiile primite din distribuirea a milioane de flori de maci reprezintă o sursă importantă de venit pentru Legiunea Regală Canadiană, care vine în ajutorul foștilor militari cu hrană, adăpost și servicii medicale.