În cele două secții de votare din Quebec, la Montreal și Laval, au votat 3,148 de persoane. O majoritate covârșitoare a răspuns „DA” la referendum și a acordat votul Maiei Sandu.

La secția de votare de la Montreal s-au înregistrat 1,671 de voturi, iar la cea de la Laval 1,477.

Maia Sandu a obținut 2,634 de voturi, iar la referendumul constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova s-au înregistrat 2,682 de voturi pentru „DA”.

Prezență record la urne

Conform datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, peste 1,56 milioane de cetățeni moldoveni cu drept de vot au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale și la referendumul pentru aderarea la UE a țării, ceea ce se traduce printr-o prezență record de 51,68%.

Comparativ, la alegerile prezidențiale din 2020, în primul tur prezența la vot a fost de 48,54%.

Scor extrem de strâns la referendum. Diaspora a făcut diferența

Întrebarea la care votanții moldoveni au fost chemați să răspundă a fost: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Rezultatele arată o victorie pe muchie pentru forțele pro-europene: DA – 50.46%, NU – 49.54%.

Conform datelor oficiale, cei mai mulți alegători care locuiesc în Republica Moldova au votat „NU”, inversarea rezultatului în favoarea taberei „DA” datorându-se voturilor din diaspora.

Rezultatul majoritar „DA” antrenează completarea Constituţiei Republicii Moldova cu un nou capitol intitulat „Integrarea în Uniunea Europeană”, stabilind această integrare drept obiectiv strategic pentru țară.

Maia Sandu acuză o fraudă fără precedent

Maia Sandu a declarat că autorităţile Republicii Moldova au informaţii şi probe privind „un atac fără precedent” asupra democraţiei din Republica Moldova.

„Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra democrației. Grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a duce țara noastră într-o zonă de instabilitate”, a afirmat ea potrivit Ziarul de Gardă.

„Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația”, a mai spus aceasta.

Maia Sandu, pe primul loc la prezidențiale

La primul tur al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, și-a devansat principalul adversar, Alexandr Stoianoglo, reprezentantul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), cu 16 puncte procentuale – 42.45% vs. 25.98%. Stoianoglo este cercetat penal în câteva dosare și se află în proces de judecată cu altele. El este acuzat de corupție și abuz de putere.

Cei doi se vor confrunta în turul al doilea peste două săptămâni, pe 3 noiembrie.