Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat în data de 11 mai în vizită oficială în Canada, unde s-a întâlnit cu premierul Trudeau și cu guvernatoarea generală a Canadei, Mary Simon. De asemenea, vizita sa a inclus și o întâlnire cu comunitatea la Montreal.
Vizita Maiei Sandu reprezintă prima vizită în Canada a unui președinte al Moldovei din 1992, an în care cele două țări au stabilit relații diplomatice.
La întâlnire, primul ministru a fost însoțit de ministrul Afacerilor Externe, Mélanie Joly, și de ministrul Apărării Naționale, Anita Anand.
Problemele de securitate, pe agenda discuțiilor
În discuțiile purtate, premierul Trudeau și președinta Maia Sandu au abordat repercusiunile globale ale invaziei Ucrainei de către președintele Putin, măsurile luate ca răspuns la această invazie și securitatea în Europa de Est, precum și sprijinul continuu pe care Republica Moldova l-a acordat refugiaților ucraineni.
„Am o mare admirație pentru guvernarea fermă a președintei Sandu și pentru poporul Republicii Moldova, care continuă să sufere consecințele invaziei brutale și nejustificate a Ucrainei de către Rusia”, a declarat Justin Trudeau.
Premierul a reafirmat sprijinul Canadei pentru Republica Moldova prin anunțarea unei noi inițiative menite să ajute Poliția Națională a Moldovei să își sporească capacitatea de a asigura securitatea, în special în zonele care găzduiesc un număr mare de refugiați și de imigranți. Prin Programul Operațiuni de Stabilizare și Pace, Canada sprijină un nou proiect în Republica Moldova, de 2 milioane de dolari, care va dura 18 luni. Acest proiect, implementat împreună cu Organizația Internațională pentru Migrație, constă în cursuri de instruire, echipament și asistență tehnică.
Sprijin din partea Canadei pe problema integrității judiciare
De asemenea, cei doi au discutat aspecte de interes comun, precum reforma instituțională națională a Republicii Moldova și programul său anticorupție.
În cadrul Parteneriatului de asistență tehnică și în colaborare cu Biroul Comisarului pentru Afaceri Judiciare Federale, Canada va trimite judecători în Moldova, pentru un schimb de bune practici menit să îmbunătățească capacitatea instituțională și să consolideze responsabilitatea și integritatea judiciară a țării.
Noi sancțiuni pentru corupții Republicii Moldova
Potrivit primului ministru, Canada va stabili un nou set de reglementări și sancțiuni în virtutea Legii privind măsurile economice speciale (Loi sur les mesures économiques spéciales/Special Economic Measures Act), în legătură cu invazia și ocuparea ilegală și brutală a Ucrainei de către Rusia.
Aceste noi reglementări vor permite Canadei să sancționeze persoane și entități din Moldova care comit încălcări sistematice ale drepturilor omului, pun în pericol pacea și securitatea internațională sau care s-au implicat în acte semnificative de corupție.
O întâlnire cu diaspora moldovenească la Montreal
După Ottawa, Maia Sandu s-a oprit și la Montreal pentru o întâlnire cu membrii comunității la Centrul comunitar de la 6767 Côte-des-Neiges, acolo unde își desfășoară activitățile Comunitatea Moldovenilor din Quebec (CMQ) și Asociația Culturală Română (ACR).
Comunitatea moldovenească din Canada numără în prezent peste 20,000 de membri, fiind concentrată în cea mai mare parte la Montreal și Toronto. De menționat că la alegerile prezidențiale din 2020, cea mai mare prezență la urne din America de Nord s-a înregistrat la Montreal.
Peste 300 de persoane au asistat la această întâlnire de o oră jumătate, în care Maia Sandu a ținut o alocuțiune și a răspuns întrebărilor din partea publicului pe diverse teme, de la combaterea corupției în Republica Moldova și reforma justiției, la independența energetică a țării, securitatea și integritatea sa teritorială, promovarea culturii în diaspora și a limbii române în Republica Moldova, combaterea dezinformării și a propagandei Moscovei, la sprijinul pe care cetățenii aflați peste hotare îl pot acorda consolidării democrației în Republica Moldova.
Maia Sandu a subliniat faptul că în timpul discuțiilor cu premierul Trudeau acesta și-a reiterat sprijinul pentru Ucraina, indiferent de cât de mult va dura războiul, precum și sprijinul pe care Canada îl poate oferi pentru consolidarea sectorului de securitate și apărare în Republica Moldova.
O parte importantă a discuțiilor s-a concentrat pe drumul spre integrare în Uniunea Europeană și pe însemnătatea aderării la UE la nivel economic, politic și în ceea ce privește securitatea, Maia Sandu afirmând că ar fi posibil ca „până la sfârșitul acestui deceniu Republica Moldova să devină membră UE”. Ea a făcut apel la diasporă „pentru ca împreună să consolidăm sprijinul populației în Republica Moldova pentru proiectul de integrare europeană”.
Reamintim că Republica Moldova a solicitat aderarea la Uniunea Europeană în martie 2022 și a obținut statutul de candidat la UE în iunie 2022.
Președinta a vorbit, de asemenea, și despre situația dificilă la nivel economic cu care țara se confruntă în acest moment din cauza războiului din Ucraina. Ea a precizat faptul că PIB-ul Republicii Moldova s-a contractat cu 5,9% în 2022 și că inflația medie anuală prevăzută pentru anul acesta va fi în continuare ridicată, făcând totodată apel la membrii diasporei de a rămâne în contact cu țara și de a investi în Republica Moldova.
Decernare de Titluri onorifice și Diplome de onoare
Cu ocazia acestei întâlniri de la Montreal, președinta Sandu a decernat mai multe distincţii unor membrii ai comunității moldovenești.
Astfel, „pentru activitatea prodigioasă în domeniul culturii, succesele remarcabile în activitatea de creație și înalta măiestrie profesională, precum și pentru contribuția substanțială la păstrarea și dezvoltarea valorilor spirituale ale neamului și promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare” au primit titlul onorific de „Maestru în Artă” pictorul Vasile Moșanu, sculptorul Mircea Pușcaș și muzicianul Alexandru Șura, supranumit și „Regele țambalului”.
De asemenea, au primit Diploma de Onoare a Președintelui Republicii Moldova sportivul paralimpic Iulian Ciobanu, sportivii Andrei și Victoria Carandiuc, Tatiana Cocsanova și Constantin Gabun, precum și coregrafa Irina Chirica.
După această vizită în Canada, în zilele de 12-13 mai, Maia Sandu se va afla în Statele Unite, la Chicago, unde va participa la cea de-a 9-a ediție a Convenției moldo-americane.