Un regal muzical va avea loc pe 16 și 17 noiembrie, când asociația La Muse va prezenta pentru prima oară în America de Nord, la Ottawa și Montreal, Oratoriul bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu, o piesă ce impresionează profund prin atmosfera sa spirituală și înălțătoare.
Concertul de Crăciun La Muse de anul acesta propune publicului meloman un oratoriu, gen prin excelență apusean, adaptat tradiției bizantine de compozitorul Paul Constantinescu (1909-1963), un artist cu o apariție spectaculoasă pe scena muzicii românești umbrită de un destin trist și dureros (Paul Constantinescu a fost atât ținta unor atacuri antisemite din partea Mișcării Legionare, cât și cea a persecuțiilor Securității după instaurarea regimului comunist).
Ideea prezentării acestui oratoriu la Montreal există din 2016, de când Ioana German, dirijoarea Corului La Muse și președinta asociației La Muse Héritage Musical, a achiziționat partitura în România.
„Am căutat și am găsit în România partitura încă din 2016. Aveam deja proiectele făcute pe câţiva ani și am decis să prezentăm Oratoriul în 2020. Începusem repetițiile în ianuarie și februarie din acel an, dar a venit pandemia. Apoi, în încercările de revenire la normalul concertelor noastre, Oratoriul a aşteptat timpul prielnic, ce s-a ivit în acest an”, spune Ioana German.
Și într-adevăr, anul acesta este un moment prielnic, unul semnificativ, căci el marchează aniversarea a 15 ani de existență a Corului La Muse. Un cor ce reunește persoane de diferite origini și culturi care au în comun pasiunea de a cânta împreună, și al cărui nume este inspirat de titlul primei reviste muzicale românești, Musa Română, publicată de către compozitorul Iacob Mureșianu, străbunic al Ioanei German (primul număr al acestei reviste a văzut lumina tiparului la 1 ianuarie 1888).
„Paul Constantinescu a compus într-o formă de oratoriu (specifică compozițiilor Bisericii Catolice), pe care a adaptat-o la muzica bizantină, ortodoxă. A folosit povestea Nașterii Domnului din Evangheliile după Luca și Matei și din alte scrieri religioase ortodoxe și a inserat muzica bizantină autentică într-un context tehnic modern, de compoziție modernă. Coriștii au avut o experienţă foarte diferită și destul de dificilă în studiul piesei sale monumentale, deoarece nu sunt obişnuiţi cu acest melos, cu această armonie. Însă în momentul în care armonia aceasta specială a început să își facă loc în mintea și sufletul lor, au descoperit ceva foarte prețios”, a mai spus dirijoarea.
Prima audiție a Oratoriului bizantin de Crăciun a avut loc la Ateneul Român, pe 21 decembrie 1947, cu maestrul Constantin Silvestri la pupitru. Iată ce scria compozitorul Paul Constantinescu în programul de sală al acelui concert: „Oratoriul pe care-l reprezint astăzi întregește ciclul pe care mi l-am propus asupra momentelor esențiale ale cultului nostru ortodox, pornind de la splendoarea imnografiei și muzicii bizantine transfigurate prin simțământul și tehnica modernă, căutând însă să păstrez nealterat fondul său. Cele trei părți ale sale: Buna Vestire (ca un prolog), Nașterea și Magii (până la omorârea pruncilor), împreună cu celălalt oratoriu, Patimile Domnului (care, total transformat, va cuprinde și Învierea), formează un tot numai prin ideea de bază, însă se diferențiază prin aspectul muzical și sentimentele pe care le conțin: primul, vesel, senin și sărbătoresc, ca un imn de slavă, al doilea profund dramatic, încoronat cu apoteoza Învierii. (….) Înveșmântarea muzicală a textului Evangheliei este un recitativ melodic modal, care păstrând prozodia textului încearcă să zugrăvească expresia momentelor, conturând totodată unitatea de stil”, sublinia compozitorul.
În interpretarea Orchestrei și a Corului La Muse, sub conducerea dirijoarei Ioana German, această premieră nord-americană a Oratoriului bizantin de Crăciun îi are invitați pe soprana Irina Iftene și tenorul Liviu Iftene de la Opera din Brașov, alături de sopranele Marina Negruță și Felicitas Istoc, tenorul Gilbert Doummar, baritonul Olivier Bergeron, violonista Anastasia Vîrlan și pianistul Beguentch Gueldyev, toți din Montreal.
Oratoriul bizantin de Crăciun
Duminică, 17 noiembrie 2024, ora 17:30
Église du Sacré-Coeur-de-Jésus
1471 rue Ontario Est, Montreal (metrou Beaudry)
Bilete: 25$ în prevânzare, 35$ la ușă
Disponibile pe: Eventbrite – Oratorio Byzantin de Noël
Info & rezervări: 450-514-1978