Sâmbătă, 23 noiembrie, asociația La Muse Héritage Musical prezintă concertul Noël enchanté, menit să aniverseze un deceniu de la înființarea corului La Muse. 

Tradiționalul concert de Crăciun al asociației La Muse Héritage Musical are o semnificație aparte anul acesta, căci el subliniază un deceniu de existență al corului La Muse – un parcurs presărat cu zeci de evenimente încununate de succes, concerte, turnee și multiple colaborări cu soliști vocali și instrumentiști de mare talent.

Intitulat Noël enchanté, concertul va avea loc în data de 23 noiembrie, la Biserica Evanghelică Restauration din Montreal. Este prima oară când La Muse concertează aici, sala fiind aleasă pentru dotările sale excepționale (efecte de lumini, sonorizare, ecrane de proiecție), potrivite pentru un eveniment spectacol, așa cum va fi Noël enchanté.

Ioana German, fondatoarea și dirijoarea corului, a ales în mod special un concert de Crăciun pentru a marca această aniversare, căci corul La Muse este unul multicultural, cu un public divers, oglindă a societății în care trăim. Cum sărbătoarea Crăciunului permite reunirea mai multor culturi, programul va fi alcătuit din colinde, piese cunoscute și mai puțin cunoscute, românești și din repertoriul internațional, ce vor fi cântate în franceză, engleză, italiană și română.

CITIȚI ȘI: Corul La Muse din Montreal sărbătorește anul acesta 10 ani de existență

Concertul se va bucura de participarea a șase soliști, colaboratori fideli ai proiectelor La Muse: sopranele Marina Negruță, Corina Maria Zosim, Felicitas Iștoc, Anca Maria Grigoriu și Marie-Claire Fafard-Blais, și baritonul Serghei Vîrticuș. În decursul celor zece ani, acești artiști (și mulți alții) s-au alăturat evenimentelor La Muse, încântând publicul fiecare în felul său.

Soprana Marina Negruță, principala artistă a proiectelor La Muse, a interpretat multe roluri ca solistă, cântând muzică de Iacob Mureșianu (baladele Brumărelul și Erculean, oratoriul Mănăstirea Argeșului și numeroase alte piese solo), Ciprian Porumbescu (opereta Crai nou), Tudor Brediceanu, Gheorghe Dima, Eugen Doga, Debussy, Mozart, Brahms etc.

CITIȚI ȘI: Marina Negruță: „M-am îndrăgostit de Canada din prima clipă”

Sopranele Corina Maria Zosim, Felicitas Iștoc, Anca Maria Grigoriu și Marie-Claire Fafard-Blais au fost pe afișul multor recitaluri, concerte, festivaluri produse de La Muse Héritage Musical. La fel și solistul Serghei Vîrticuș, o bogată și armonioasă voce de bariton, pe care publicul l-a putut admira în rolul Ispravnicului din opereta Crai nou de Ciprian Porumbescu. O adevărată comoară a proiectelor La Muse este și pianistul Beguentch Gueldyev care, fie ca acompaniator, fie ca solist, captivează audiența prin măiestria interpretării sale.

CITIȚI ȘI: Harmonies Francophones: Două piese renumite în interpretarea sopranei Felicitas Iștoc-Bordianu

Parcursul corului La Muse este unul inedit în cadrul comunității noastre, așa cum Ioana German a ținut să precizeze. „Am subliniat mereu rădăcinile românești, am promovat în fiecare concert muzica cultă românească reunind coriști cu diferite apartenențe culturale, reușind să îi facem să înțeleagă, să pătrundă melosul romanesc. Doresc din toată inima să continui acest proiect, îmbunătățindu-l mereu.”

CITIȚI ȘI: Ioana German: Promovarea muzicii clasice românești pe tărâm canadian

Nu ne îndoim de acest lucru, mai ales uitându-ne la proiectele care sunt deja pe agenda asociației pentru următorii doi ani: repunerea în scenă a operetei Crai nou în primăvara 2020, un spectacol care, reamintim, s-a bucurat de un mare succes la Montreal și Toronto în 2016; prezentarea oratoriului bizantin de Crăciun Nașterea Domnului de Paul Constantinescu, preconizată pentru sfârșitul anului viitor. „Dorim să creăm un moment memorabil cu acest concert”, mărturisește Ioana German, căci această lucrare vocal-simfonică este „o piesă de o valoare inestimabilă, o creație de mare măiestrie compozițională, cu armonii fluide și acorduri cu modulații de o rară frumusețe”, a completat dirijoarea. Apoi, pentru vara anului 2021, La Muse pregătește un nou turneu în România, al treilea, care îl va avea ca invitat pe reputatul dirijor montrealez Louis Lavigueur.

Până atunci însă publicul meloman este așteptat pe 23 noiembrie, ora 19:00, la concertul aniversar Noël enchanté, la Biserica Evanghelică Restauration (740 Rue Roy Est, Montreal, H2L 1E2, metrou Sherbrooke). Bilete: 25$ în prevânzare, 35$ la ușă. Rezervări: 450-541-1959.