„Românul s-a născut poet” spunea cândva Vasile Alecsandri, ca o sublimare a aspirației spre eliberarea care stă în spatele oricărui cuvânt frumos. Extrapolând, ne asumăm convingerea că românul s-a născut și muzician. Câțiva români din Montreal, adunați în jurul baghetei dirijoarei Ioana German, revelează, împreună cu concitadinii lor canadieni, ceva din frumusețea și măreția acestei realități. Nădăjduind că vă vom trezi interesul de a veni să-i întâlniți și să-i ascultați, vă oferim un scurt interviu cu „muza” coralei „La Muse”.

Simona Pogonat: Asociația La Muse Héritage Musical există de 5 ani deja. Ce te-a determinat să o creezi, de unde vine pasiunea ta pentru muzică?
Ioana German: Pasiunea pentru muzică mi-a devenit intrinsecă având alături prezența minunaților mei părinți. Mama mea este profesoară de pian și dirijoare de cor. Am cântat în multe concerte organizate de ea, admirându-i determinarea și spiritul de organizare. Tatăl meu, profesor de istorie, director al Muzeului „Casa Mureșenilor” din Brașov, nepot al compozitorului Iacob Mureșianu, a fost o personalitate marcantă, de la care am moștenit, printre multe altele, dorința de a comunica, de a aduce oamenii împreună. Amândoi părinții mi-au insuflat iubirea pentru valorile culturii românești. La rândul meu, îmi creez drumul vieții având ca rădăcină inspirația lor sufletească.   

SP: Cum se finanțează acest proiect?
IG: La început eram singurul finanțator al evenimentelor organizate de asociația La Muse Héritage Musical. Pe măsură ce ne-am făcut cunoscuți și îndrăgiți, ni s-au alăturat persoane private și firme care ne susțin prin sponsorizări sau colaborări cu diverse servicii pentru concertele noastre. Acestora le mulțumesc din tot sufletul pentru încredere, pentru că ne rămân fideli, împărțind aceleași valori cu noi.   

SP: Promovarea muzicii clasice românești se manifestă constant în concertele pe care le organizezi. Ce compozitori români au fost incluși în repertoriul vostru?
IG: Compozitorii prezentați până în prezent în concertele noastre sunt: George Enescu, Iacob Mureșianu, Iuliu Mureșianu, Tudor Jarda, Vasile Popovici, Tudor Flondor, Simeon Nicolescu.

SP: Pe data de 9 iunie 2011, la Pollack Hall, veți susține un nou concert, cu piese cunoscute din opera lui Verdi, Puccini, Bizet sau Mureșianu. Vorbește-ne despre Libiamo.
IG: Concertul Libiamo pune în valoare o minunată muzică clasică românească și universală. El s-a născut în primul rând din dorința de a oferi, din nou, un spectacol pe gustul tuturor, cu piese bine cunoscute și îndrăgite de publicul larg.
În al doilea rând, ne-am dorit foarte mult să  organizăm un eveniment cu acompaniamentul unei orchestre. Această dorință s-a concretizat prin colaborarea cu dirijorul maestro Joseph Milo și orchestra sa, Orchestre Symphonique de Musiciens du Monde, din care fac parte și mulți instrumentiști români.
Este un concert care celebrează iubirea, romantismul în muzică. Printre piesele foarte cunoscute ce vor fi prezentate menționez delicatul duet Te iubesc din opereta Lăsați-mă să cânt de Gherase Dendrino, faimosul duet Libiamo din opera Traviata sau balada Erculean de Iacob Mureșianu, o splendidă legendă culeasă de Vasile Alecsandri. Publicul se va regala cu un voiaj muzical de neuitat.

SP: Pregătiți pentru această vară un turneu în România. Unde veți concerta și din ce piese este alcătuit spectacolul?
IG: Pentru vara aceasta am organizat, în colaborare cu dirijorul maestro Michel Brousseau și corul acestuia, Choeur Philharmonique du Nouveau Monde, un turneu coral al diversității culturale româno-canadiene. Este un turneu de două săptămâni în care vom avea patru concerte: la Constanța (Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski), la Brașov (Biserica Neagră și Biserica Bartolomeu) și la București (Catedrala Sf. Iosif).
Vom prezenta balada-oratoriu Mănăstirea Argeșului compusă de străbunicul meu, Iacob Mureșianu, bazată pe faimoasa legendă a Meșterului Manole, și Grand Messe de compozitorul quebechez Gilles Vigneault.

SP: Ce alte concerte pregătiți anul acesta?
IG: Pe 29 septembrie va avea loc concertul Dialoguri muzicale în cadrul Zilelor Culturii (Journées de la culture québécoise). În program vor fi, desigur, incluse splendide piese de compozitori români, printre care și Rapsodia Română de George Enescu.
Apoi, pentru Crăciun, vom avea o colaborare cu Centrul Leonardo de Vinci cu care vom organiza un turneu în Montreal, în mai multe locații, cu un concert de colinde în care vor fi incluse și colinde românești.

Ioana German

Repere biografice
Născută la Brașov, Ioana German este descendenta familiei Mureşianu, o familie de intelectuali români foarte cunoscută şi apreciată în România, care cuprinde mai multe generaţii de muzicieni, jurnalişti şi istorici.

De la o vârstă fragedă, Ioana a urmat cursurile şcolii de Muzică din Braşov unde a învăţat să cânte la pian şi la flaut. A participat la numeroase activităţi culturale, făcând parte din corul de cameră al Şcolii de Muzică Braşov. De asemenea, a participat şi la multiplele activităţi organizate de părinţii săi în cadrul muzeului „Casa Mureşenilor” din Braşov.Stabilită la Montreal, a urmat cursurile Universităţii Concordia obținând o diplomă în psihologie și ulterior și un master în Consiliere psihologică de la Universitatea McGill. În august 2007, a publicat primul său volum de poezii, Ospăţ existenţial, iar în iulie 2009 a publicat un al doilea volum, intitulat Angoasă existenţială. Lansarea de carte a avut loc la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Braşov.

În 2008 a pus bazele asociației La Muse Héritage Musical, care are ca scop promovarea muzicii culte, în special a muzicii clasice românești. Asociația colaborează atât cu artiști români, cât și canadieni, pe care îi promovează în cadrul  evenimentelor sale. Amintim câteva din concertele organizate de asociația La Muse Héritage Musical: Rapsodies et Ballades (12 octombrie 2012, sala Oscar Peterson), La Joie de l’Harmonie (în cadrul Journées de la culture, septembrie 2012), Un  printemps musical (Maison des Jeunesses Musicales du Canada, aprilie 2012), Le son de l’Europe de l’Est (Gesù, mai 2011) etc.
În 2009, a înființat corul La Muse pe care îl și dirijează și cu care a participat la numeroase spectacole, festivaluri şi activităţi culturale.
De asemenea, Ioana German face parte din Choeur Philharmonique du Nouveau Monde, sub bagheta dirijorului maestro Michel Brousseau.