Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat luni o hotărâre privind stabilirea listei ţărilor membre UE şi ale Spaţiului Economic European, dar şi a ţărilor terţe pentru care nu se aplică recomandarea de instituire a măsurii de izolare/carantină asupra persoanelor care sosesc în România.

Totodată, s-a decis reluarea zborurilor către şi dinspre statele aflate pe aceste liste, începând cu data de 7 iulie.

Pe lista ţărilor terţe pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină se află: Canada, Maroc, Algeria, Australia, Rwanda, Uruguay, Japonia, Coreea de Sud, Georgia, Noua Zeelandă, Tunisia, Thailanda. 

Aceasta înseamnă că și după intrarea în vigoare a proiectului de lege care instituie măsura carantinei/izolării, se va menține excepția pentru cei sosiți din Canada.

Țările membre ale UE şi Spaţiului Economic European pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor care sosesc în România din acestea sunt: Bulgaria, Monaco, Croaţia, Regatul Unit la Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Cehia, Polonia, Austria, Islanda, Elveţia, Spania, Franţa, Belgia, Germania, Slovenia, Danemarca, Ţările de Jos, Italia, Norvegia, Slovacia, Irlanda, Liechtenstein, Grecia, Cipru, Finlanda, Malta, Lituania, Ungaria, Estonia, Letonia, Andorra, Insulele Feroe, Vatican.

Reamintim că la întoarcerea în Canada, izolarea timp de 14 zile este obligatorie, indiferent dacă o persoană prezintă sau nu simptome asociate cu COVID-19 și indiferent de locul de unde vine. Măsura a intrat în vigoare în luna martie și a fost prelungită până la data de 31 august. Nerespectarea ei atrage după sine, în funcție de caz, o amendă usturătoare de 750,000$ sau o pedeapsă cu închisoarea până la 6 luni. Suma amenzii poate fi majorată la un milion de dolari dacă izolarea este ignorată în mod voluntar provocând infectarea sau decesul altor persoane.

În același timp, guvernul federal a reînnoit până în data de 31 iulie moratoriul care interzice intrarea în țară a oricărei persoane care nu este cetățean canadian sau rezident permanent.

CITIȚI ȘI:

Interdicția de intrare în Canada a fost prelungită până la 31 iulie