Aceasta nu este o viză.

Canadienii care intenționează să viziteze Europa anul viitor vor trebui să plătească pentru o autorizație de călătorie, nu o viză. Aceasta deoarece Uniunea Europeană încearcă să-și consolideze măsurile de securitate la frontieră, relatează Global News.

Începând din 2024, deținătorii de pașapoarte canadiene vor trebui să solicite online această autorizație, cunoscută drept ETIAS – European Travel Information and Authorisation System, dacă plănuiesc să petreacă timp în 26 din țările membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Șederea nu poate depăși 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

Similar autorizației electronice de călătorie (eTA) introdusă de Canada în 2016, ETIAS se aplică cetățenilor din țările scutite de viză pentru a intra în Europa.

În momentul de față, cu un pașaport canadian putem călători pe bătrânul continent timp de până la trei luni fără viză și fără vreo autorizație. Dacă șederea depășește însă 90 de zile, este necesară o viză.

Începând de anul viitor, călătorii canadieni vor trebui să completeze un formular cu informațiile lor personale, detaliile documentului de călătorie, nivelul de studii și ocupația actuală, detalii despre șederea prevăzută, precum și eventualele condamnări penale.

Costul ETIAS este de 10 dolari.

Copiii sub 18 ani și seniorii peste 70 de ani sunt scutiți de la plata acestei sume. Membrii familiei unui cetățean UE sau ai resortisanților din afara UE care se pot deplasa liber în Uniunea Europeană sunt, de asemenea, scutiți de plată.

Deși majoritatea solicitanților vor putea obține rapid această autorizație, pentru unii procesul ar putea dura mai mult.
„Vă rugăm să notați că această perioadă poate fi prelungită cu până la 14 zile dacă vi se solicită să furnizați informații sau documente suplimentare, sau cu până la 30 de zile dacă sunteți invitat la un interviu”, avertizează UE pe site-ul oficial ETIAS.

Există posibilitatea ca unele cereri să fie respinse. În acest caz, motivele sunt comunicate via email, iar solicitanții pot contesta decizia.

Autorizația de călătorie ETIAS va fi valabilă până la trei ani sau până la expirarea pașaportului – oricare dintre acestea survine mai devreme.

Acest nou program, care a fost adoptat de Consiliul European în 2018, va afecta aproape 1,4 miliarde de călători din peste 60 de țări care sunt scutite de obținerea vizei pentru a intra în Europa.

„ETIAS va consolida și mai mult securitatea internă a Europei prin efectuarea unui control înainte de călătorie a cetățenilor fără viză, pentru a determina dacă aceștia prezintă un risc pentru securitate, imigrație ilegală sau sănătate publică”, se menționează pe site-ul Agenției Europene pentru Paza de Frontieră și Coastă.

De la aprobarea sa, lansarea ETIAS a fost amânată de mai multe ori. La ora actuală lansarea este așteptată în 2024.

Dacă veți merge din Canada în Europa cu un pașaport românesc nu veți avea nevoie de ETIAS. Dacă veți merge cu un pașaport al Republicii Moldova, ETIAS va fi necesară.

CITIȚI ȘI:

Despre vize, eTA și șederea în Canada