O trecere în revistă a principalelor lucruri de știut privind procedurile pentru un voiaj în Canada.
Viza de turist (Temporary Resident Visa/Visa de résident temporaire)
De la bun început trebuie subliniat că cetățenii români nu au nevoie de viză de turist. Acest lucru facilitează călătoriile spre Canada, însă trebuie știut că un călător român este un rezident temporar în Canada, fiind supus anumitor regulamente. Pe de altă parte, cetățenii Republicii Moldova au nevoie de viză de intrare.
Un turist este cineva care vine în vizită la rude sau prieteni sau care vine pur și simplu să cunoască țara. Nu are dreptul să muncească nicio oră, nici măcar ca benevol. Are însă dreptul să studieze dacă programul ales (cursul) est mai scurt sau egal cu șase luni. Dacă de exemplu după trei luni de la sosire începe un curs de franceză, poate studia doar pe durata celor trei luni care rămân din cele șase admise. Dacă cursul e mai lung, trebuie cerut un Certificat d’acceptation du Québec (CAQ) și un permis de studii.
Durata șederii în Canada
La intrarea in Canada, printr-un punct de frontieră terestră sau aeriană, are loc un scurt dar important dialog cu un agent de imigrație. Acesta este un reprezentant al Canada Border Services Agency (Agence des services frontaliers du Canada), un minister diferit de Immigration, Refugees and Citizenship Canada (Immigration, Réfugiés et Citoyenneté Canada), care are foarte mare autoritate.
A avea o viză sau un titlu de călătorie valid nu garantează intrarea în Canada. Agentul decide dacă persoana din fața lui furnizează informaţii sau documente false sau incomplete și dacă va părăsi Canada la sfârşitul perioadei autorizate de sejur. De aici importanța răspunsurilor la întrebările despre scopul vizitei, durata șederii, dacă persoana lucrează sau nu etc.
Acest agent decide dacă este vorba de un călător onest, care respectă condițiile cerute de CIC, și are autoritatea de a pune o ștampilă în pașaport limitând durata călătoriei, dacă consideră necesar.
Dacă nu i se limitează durata șederii în Canada, un vizitator poate sta şase luni fără demersuri suplimentare.
Pentru prelungirea șederii trebuie făcută o cerere. Se recomandă ca acest demers să fie efectuat cu 30 de zile înainte de împlinirea celor șase luni. Este bine să se explice motivul prelungirii șederii, să se furnizeze dovada că persoana care a făcut invitația sau însuşi călătorul are mijloacele financiare să susţină invitatul pe durata vizitei, respectiv să se întrețină, precum și dovada unei asigurări medicale pe durata călătoriei.
Există situații speciale în care călătorului i se poate acorda o fișă de vizitator care să îi permită să stea în Canada mai mult de șase luni. Există, de asemenea, și super viza – subiecte care poate vor fi abordate în articole viitoare
Atragem însă atenţia că întotdeauna călătorii trebuie să aibă un document de călătorie (pașaport) valabil, deoarece este condiţia esenţială pentru orice demers către Immigration et Citoyenneté Canada.
Călătoria cu un copil minor
Ca și în România, și aici este considerat minor un copil cu vârsta mai mică de 18 ani. Ca să poată călători singur sau numai cu unul dintre părinţi sunt necesare câteva documente speciale. În primul rând un formular prin care părintele absent își dă consimțământul, iar apoi, în funcție de situație, documente care atestă adopția, documente care indică cine are garda copilului (în caz de divorț) etc. Mai multe detalii aici.
eTA (Electronic Travel Authorisation) sau AVe (Autorisation de voyage electronique)
Chiar dacă nu au nevoie de viză, cetăţenii români trebuie să obțină o autorizație electronică de călătorie pentru a se putea îmbarca în avion. Demersul se face online. Costă 7$ și răspunsul este trimis prin e-mail în câteva ore.
Recomandăm să faceți acest demers înainte de a cumpăra biletul de avion. Există situaţii în care pot fi cerute documente suplimentare, procedurile durând chiar și mai mult de 30 de zile, situație în care trebuie amânată călătoria.
Cei care au întrebări referitoare la subiectul acestui articol sau la alte probleme privind imigrația în Canada pot trimite întrebări la info@accentmontreal.com. Vom încerca să răspundem într-un număr viitor.