Între 15 august și 5 septembrie, artista plastică Doina Bundaru expune în jur de 20 de tablouri în stil figurativ și semi-abstract, având ca temă natura și elemente florale, la Sala Discovery a Bibliotecii Beaconsfield. Publicul va putea admira o desfășurare coloristică de excepție, în tablouri cu peisaje variate ale căror subiecte trec prin întreaga gamă a anotimpurilor.

„O plimbare prin pădurea plină de culori toamna, sau iarna prin zăpada care scârțiie sub pași, un buchet de flori care umple casa de parfum, un maiestuos apus de soare – toate acestea sunt prilejuri de inspirație”, se confesează artista.

Doina Bundaru – „Magic Winter”.

Pot adăuga la afirmația ei că Doina Bundaru uimește prin finețea observației, atât a formei cât și a nuanțelor coloristice, explorând stilul figurativ și semi-abstract cu intuiția pictorului ce ne delectează cu excelente lucrări abstracte. A picta figurativ cunoscând bine abecedarul complex al picturii abstracte de influență Kandinski și Bauhaus, ca formă, conținut și subtilitate a culorilor, este un atu al artistei.

„Folosind un vocabular vizual care îmbină culori, linii, forme și textură, invit privitorul să se imerseze în povestea picturii sau să își imagineze propria poveste pe fundalul cromatic și emoțional care i se oferă.”, continuă pictorița.

Doina Bundaru – „Exuberance”.

Doina Bunaru descrie procesul de creaţie asemenea unei călătorii excitante, care începe cu sămânța unei idei, urmând un drum de întrebări și dialog intern, până ce pictura se conturează și prinde formă pe pânză. În acest drum, artista se lasă acompaniată de emoțiile sale, de culori și de muzică. Totul devine mai aventuros pe măsură ce progresează în lumea minunată a culorilor, formelor și texturilor. Ca în orice călătorie, câteodată apar și accidente norocoase, artistice bineînţeles, care pot duce la o altă destinație, însă important e drumul parcurs și experiența acumulată.

Vernisajul acestei expoziții, intitulată „Entre lignes/Stories Between Lines”, va avea loc joi, 24 august, între orele 18:00 și 19:45. Intrarea este liberă iar publicul binevenit. Adresa bibliotecii este 303 boul. Beaconsfield, H9W 4A7. Expoziția se află în sala Discovery.

Doina Bundaru – „Fall”.

Parcursul Doinei Bundaru ca pictoriță

Pasionată de artele frumoase încă din copilărie, Doina Bundaru a fost, în același timp, atrasă și de științele exacte. A ales o educație și o carieră în inginerie (Facultatea de Automatizări și Calculatoare din cadrul Institutului Politehnic din București), dedicându-se picturii relativ recent, începând din 2014.

Încurajată de mătușa ei, Zamfira Barbu Galan, artist și profesor de arte plastice care trăiește la București, Doina Bundaru urmează o serie de cursuri și ateliere de desen și pictură la Cummings Centre, École des Beaux-Arts (EBAMA), unde studiază cu Nikolai Kupriakov (unul din fondatorii Școlii de Arte frumoase din Montreal) și în privat, cu diverși artiști cunoscuți din Montreal.

Studiază astfel, cu multă pasiune, operele și tehnicile mai multor pictori consacrați. Dintre cei abstracți, deschizători de drumuri în arta contemporană, se oprește mai ales asupra lui Vasili Kandinsky, Georgia O’Keefe, Carol Nelson, Irma Cerese.

Predilect în lucrările sale este acrilicul combinat cu medii mixte, însă Doina Bundaru explorează frecvent și acuarela sau pastelul. În timp, pictura sa a evoluat de la figurativ la abstract, stil care, deși are regulile lui de compoziție, îi permite mai multă libertate de exprimare și incită la un dialog cu privitorul. Culorile sunt aplicate în multiple straturi care se suprapun sau se întrepătrund, folosind ca unelte de lucru spatula, pensula, buretele, cardul sau chiar degetele. Doina Bundaru participă frecvent la expoziţii organizate de diferite asociații de artiști plastici din care face parte (Kirkland Artists’ Association, Artists Circle of the West Island, Women’s Art Society of Montreal, Uniunea Artiștilor Plastici și Muzicienilor Români din Canada) sau la expoziții de grup în galerii de artă (Galerie Lenoir, Galerie Ambigu). O participare notabilă și recentă este cea de la a doua ediție a Salon des Artistes de la Marché Bonsecours, organizat de Galeria Lenoir.