Uniunea Europeană a amânat din nou intrarea în vigoare a autorizației de călătorie cunoscută drept ETIAS – European Travel Information and Authorisation System.

Această amânare permite cetățenilor străini scutiți de viză – cazul canadienilor, de exemplu – să poată voiaja în continuare în 26 din țările membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, fără vreo autorizație specială de călătorie (Irlanda nu participă la acest program, continuând să aibă propria sa politică de vize, ca parte a Common Travel Area pe care o formează cu Marea Britanie).

După multiple tergiversări, ETIAS urma să intre în vigoare anul viitor, pe 1 ianuarie. Acum, ea a fost amânată până în 2025.

Sistemul „va fi gata să intre în funcțiune în primăvara anului 2025”, potrivit unui anunț al Consiliului Uniunii Europene. La rândul său, site-ul ETIAS menționează „jumătatea anului 2025” ca noua dată oficială de începere.

Întârzierea este cauzată de probleme legate de sistemul de intrare/ieșire (Entry/Exit System – EES) al terțelor persoane. Fără acest EES, ETIAS nu poate funcționa.

Ce este EES?

Sistemul de intrare/ieșire (EES) este o inițiativă a Uniunii Europene menită să modernizeze controalele la frontieră în spațiul Schengen. Prin intermediul EES se vor putea înregistra digital intrările și ieșirile pe termen scurt ale cetățenilor din afara UE în zona Schengen, înlocuind tradiționala ștampilare a pașapoartelor cu înregistrări electronice. Scopul EES este de a ajuta autoritățile să identifice persoanele care stau în acest spațiu mai mult decât prevăzut și de a ameliora securitatea generală prin identificarea mai rapidă a riscurilor potențiale.

EES poate comunica cu alte sisteme UE, cum ar fi ETIAS, și se conformează unor reguli stricte de protecție a datelor pentru a asigura confidențialitatea călătorilor. Acest sistem a fost conceput ca un răspuns la preocupările europene legate de securitate, imigrație ilegală și necesitatea unor controale mai eficiente la frontiere.

Ce este ETIAS?

ETIAS înseamnă European Travel Information and Authorisation System/ Système européen d’information et d’autorisation sur les voyages. Este un sistem conceput de Uniunea Europeană pentru a verifica antecedentele călătorilor scutiți de viză care vizitează Europa – cetățeni din peste 60 de țări, inclusiv Canada și Statele Unite.

Programul este similar autorizației electronice de călătorie (eTA) introdusă de Canada în 2016 și de SUA în 2008 (denumit ESTA, programul american nu se aplică canadienilor, care nu au nevoie de o autorizație pentru a merge în SUA).

Înființarea ETIAS a fost propusă de către Comisia Europeană în 2016 și adoptată de Consiliul European în 2018. Implementarea sa a fost amânată de mai multe ori. Inițial, trebuia să intre în vigoare în 2021, apoi în 2023, în 2024, iar acum în 2025.

ETIAS se va obține online și presupune plata unei taxe nerambursabile echivalentă cu 7 euro de persoană, cu mențiunea că cei sub 18 ani și cei peste 70 sunt scutiți de această taxă.

Este preconizat ca ETIAS să fie valabilă trei ani sau până la expirarea pașaportului – oricare dintre acestea survine mai devreme. Persoanele care posedă o ETIAS validă nu vor trebui să o solicite din nou de fiecare dată când vizitează Europa.             

CITIȚI ȘI:

Renovarea unei case multigeneraționale: Economisiți grație unui credit de impozit federal